10 rizik, která hrozí během adventu a Vánoc

Právě začal advent, původně doba zastavení a rozjímání. Nicméně v praxi to pro většinu z nás znamená nejhektičtější období. Aby vánoční a novoroční oslavy opravdu proběhly podle našich představ, čeká nás spousta práce. Přitom na nás číhají mnohé „speciální“ nástrahy typické pro toto období. Podle škodních statistik z předchozích let jsme v UNIQA pojišťovně sestavili 10 TOP nebezpečí, na která je třeba dávat pozor!

Ilustrační fotografie
reklama

Svíčky a adventní věnce
V minulosti hasiče zaměstnávaly požáry vánočních stromků. V posledních letech bývá škod tohoto druhu méně než deset ročně. Zato je trendem zapalovat svíčky během celého adventu, zejména na adventních věncích. Takže zatímco ubylo požárů domácností od vánočního stromečku během poslední dekády prosince a prvního lednového týdne, nyní se škody rozložily na celý prosinec. Poučení ze zkušeností se škodami: ukliďte zápalky a zapalovače z dosahu svých dětí, aby si nemohly „dopřávat“ vánoční atmosféru bez Vás. Jinak se může stát, že při příchodu z práce potkáte doma nejprve hasiče. Také pozor při nákupu elektrických svíček pochybného původu. Každoročně likvidujeme několik požárů způsobených právě touto příčinou.

Předvánoční úklid domova
Většina českých hospodyněk absolvuje před vánočními svátky uklízecí maratón. A nakonec je třeba domácnost nebo dům ještě slavnostně vyzdobit! Úrazy při úklidu jsou po zraněních z rekreačního sportu druhé nejfrekventovanější ve volném čase, přičemž dominuje období listopadu a prosince. Mezi nimi jsou nejrizikovější pády ze štaflí. Chcete-li si svůj dům vánočně osvětlit, pozor na pravidla pro práci s elektrickým proudem a zkontrolujte si elektroinstalaci.  
 
Nehody nepozorných chodců
Advent je tradiční období nákupních dostihů. Někdo je absolvuje pěšky, jiný jede autem. Všichni myslí na to, co je třeba ještě koupit, zařídit, jak stihnout to či ono. Přitom se méně soustředí na běžné úkony. Chodci vstupují bez rozhlédnutí do vozovky, nervózní řidiči v kolonách mohou přehlédnout lidi na přechodu nebo spěchající mezi vozidly. V prosinci každoročně přibývá osob sražených autem ve městech (částečně v tom hraje roli i alkohol). V předchozích letech řešila koncem roku UNIQA o 15 % více škod z povinného ručení kvůli střetům s chodci, než jindy.
 
Sváteční řidiči
Okolo Vánoc a Nového roku se vydávají na cesty sváteční řidiči – jedou s rodinou na hřbitov a na návštěvy blízkých a přátel. Podmínky na silnicích přitom nejsou právě optimální – brzy je tma, časté jsou mlhy nebo námraza. Sváteční řidiči nemají tak dobře zažité návyky, nereagují tak rychle jako ostřílení mazáci. V této době registrujeme až o čtvrtinu více střetů vozidel a parkovacích škod. Jsou sice zpravidla menší a „jen plechové“, ale přece si nechceme zkazit svátky úvahami, jak dát zase vše do pořádku.

Vodovodní škody
Tyto škody nemají sice nic společného s Vánoci, ale jsou typické pro zimní období a ve svém důsledku mohou svátky pokazit. Vznikají prasklým potrubím, nejčastěji v důsledku náhlého poklesu teploty. Jsou to nejčastější zimní škody v pojištění domků a domácností. Nezapomněli jste náhodou při zazimování Vaší chaty nebo chalupy vypustit vodovodní systémy? Vytápíte dočasně neobývaný objekt alespoň tak, aby voda nezamrzla?

Konzumace alkoholu
Svařák u stánku, grog na zahřátí, přípitek s přáteli. To prostě k tomuto období patří. Ale pozor: vždy promyslete, jaký program bude následovat. Zda nebude potřeba někam jet autem, zda se nechystáte sportovat. Pověstná „jedna sklenička“ už byla příčinou mnoha nehod a úrazů. S ohledem na pojištění si pamatujte, že má-li alkohol příčinnou souvislost se vznikem škody nebo její výší, můžete být potrestáni zkrácením pojistného plnění. Moderním nešvarem je dnes také lyžování pod vlivem alkoholu – bez účinného postihu.

Vloupačky do rekreačních objektů
Chaty a chalupy jsou v zimním období terčem vloupání častěji než v jiných ročních obdobích, zejména ty na samotě. Během zimy jsou podle našich statistik vánoční a novoroční svátky už tradičně největší sezónou zlodějů. Nezvaným hostům nahrává často neopatrnost klientů. Ponechají například volně přístupné žebříky, které umožňují vniknout do objektu z vyššího patra, které už není zabezpečené tak jako přízemí. Často využívají chaty a chalupy jako dočasný útulek lidé bez domova nebo osoby na útěku. Ti je zpravidla „vyjedí“ a odnesou předměty, které mají nějakou cenu a dají se snadno prodat.

Krádeže nových dárků a vloupání do bytů
Zloději jsou na přelomu roku aktivní i jinak. Mnohdy těží z neopatrného počínání klientů: rodina si pořídí k Ježíšku nový televizor, notebook a jinou elektroniku. Pokud obaly od nich viditelně odloží k popelnici, jako by vypsala zloději pozvánku. Ten už ví, kde se nachází zcela nové zboží, zná značku, parametry a odhadne, kolik na tom vydělá.

Silvestrovské oslavy
Bujaré veselí spojené s pyrotechnikou může skončit smutkem. Největším nebezpečím jsou samozřejmě úrazy, často velmi těžké. Nezapomínejte venku po sobě zbytky „munice“ po oslavě uklidit, aby se nedostala do nepovolaných dětských rukou. A také dbejte na to, abyste svým ohňostrojem nepoškodili cizí majetek v sousedních zahradách nebo vozidla zaparkovaná v ulici.

Moderní zloději řádí podle sociálních sítí
A na závěr jednu radu, jak některým škodám předcházet. Nebuďte příliš sdílní na sociálních sítích, nefoťte se s novými dárky, neinformujte o svém odjezdu. Nezapomeňte, že na sociálních sítích brouzdají i nenechavci, kterým můžete výrazně zjednodušit jejich plány. U stále většího počtu pachatelů se UNIQA dozví, že „užitečné“ informace oběť umístila na sociální sítě sama.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky