Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co nejčastěji trápí domácnosti? Voda, zloději, elektřina, ale také pád letadla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V posledních dvou letech byla nejčastější pojistnou událostí v domácnostech vodovodní škoda. Na druhé příčce je krádež, následovaná elektrickým zkratem či přepětím. Přestože s havárií vody se dá vzhledem k její četnosti počítat, překvapivé je, že v nahlášených případech se objevují i případy jako je nadzvuková vlna nebo pád letadla.

V posledních dvou letech byla nejčastější pojistnou událostí v domácnostech vodovodní škoda. Na druhé příčce je krádež, následovaná elektrickým zkratem či přepětím. Přestože s havárií vody se dá vzhledem k její četnosti počítat, překvapivé je, že v nahlášených případech se objevují i případy jako je nadzvuková vlna nebo pád letadla.

Zřejmě každý jsme někdy sami zažili, nebo známe v okolí někoho, kdo zažil vytopení vodou, elektrický zkrat, pád stromu, vloupání nebo rozbití skel v okně. To jsou situace, se kterými se dá počítat. Podle statistik ČSOB Pojišťovny za poslední dva roky se pojistné události nejčastěji pojí právě s vodou, s krádežemi a s elektřinou.

Nejvíce vodovodních škod bylo v letech 2014 – 2016 hlášeno u ČSOB Pojišťovny v Praze, dále v Moravskoslezském a v Ústeckém kraji. S krádežemi se kromě Prahy obrátilo na pojišťovnu nejvíce klientů opět z Moravskoslezského a také ze Středočeského kraje. Zkrat nebo přepětí způsobilo nejvíce problémů klientům ČSOB Pojišťovny ve Středočeském, v Moravskoslezském a Jihočeském kraji.

Jsou ale i takové situace, které by nikoho běžně nenapadly. ČSOB Pojišťovna evidovala například i 11 případů škod po zemětřesení, téměř 300 úderů bleskem nebo 2 pojistné události v domácnosti kvůli pádu letadla.

Jak maximálně ochránit svůj domov před vodovodní pohromou?

Při odjezdu na dovolenou vypínejte hlavní přívod vody v celém bytě. Pokud odjíždíte na dlouhou dobu v zimě, nechte topení lehce temperovat, aby nezamrzlo a neprasklo. Nenechávejte tekoucí vodu bez dozoru. Kontrolujte přívody vody do spotřebičů jako je myčka nebo pračka. Nemanipulujte s hadicemi a jednou za čas je nechte zkontrolovat odborníkem. Domácnost si pojistěte. To vám zajistí klid i v případech, které nemůžete ovlivnit. TOP 3 kraje vybraných pojistných událostí v domácnostech řešených u ČSOB Pojišťovny v letech 2014- 2016 Událost Nejčastěji v kraji 2. nejčastější kraj 3. nejčastější kraj Vodovodní škody Hl. město Praha Moravskoslezský Ústecký Odcizení Hl. město Praha Moravskoslezský Středočeský Zkrat a přepětí Středočeský Moravskoslezský Jihočeský Vandalismus Hl. město Praha Ústecký Středočeský Vichřice Středočeský Moravskoslezský Jihomoravský Krupobití Středočeský Jihočeský Moravskoslezský Požár Moravskoslezský Středočeský Jihočeský Úder blesku Středočeský Ústecký Moravskoslezský Záplava Středočeský Moravskoslezský Plzeňský Rozbití skel Středočeský Hl. město Praha Královéhradecký

Témata:  ČSOB Domácnosti bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

19. dubna 2024 14:49

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

VZP

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.