První sníh zasypal sjezdovky. Úrazů na horách každým rokem přibývá

Naše hory zahajují zimní sezónu, o víkendu se rozjely první v vleky a v řadě lyžařských areálů už se zasněžuje. Horská služba už také informovala o jednom z prvních vážnějších zranění, ke kterému došlo na Černé hoře v Krkonoších. Horská služba každoročně vybízí k ohleduplnosti na sjezdovkách, pojišťovny připomínají, že by lidé měli myslet na zabezpečení i při pobytu v tuzemských horách. „Češi jsou opatrní a neradi riskují. 

Lyžování, ilustrační fotografie
reklama

Cestovní pojištění na zimní hory do zahraniční už začíná být samozřejmostí. Hrozba drahého ošetření u rakouských nebo italských zdravotníků je dostatečná. Horší je to už s lyžováním v tuzemsku. Pojištění odpovědnosti není zdaleka tak rozšířené, jak by mělo,“ říká Jan Vlček, obchodní ředitel Slavia pojišťovny. Sportovní vybavení se rok od roku zlepšuje a umožňuje i méně zdatným sportovcům sjíždět svahy hor vysokou rychlostí. Spolu s tím lyžařské areály zvyšují své přepravní kapacity, ale prostor pro lyžování nebo snowboarding zůstává stejný. Pojištění odpovědnosti má podle statistik Slavia pojišťovny pouze každý desátý člověk, který se vydává na české hory. Přitom Horská služba za zimní sezónu řeší průměrně 6 tisíc zásahů.

Na sjezdovkách platí již delší dobu pravidla, tzv. lyžařské desatero FIS, která upravují, podobně jako na silnici, chování lyžařů. „Začátek sezóny může být pro mnoho lidí rizikovější. Nejen, že mohou zranit sami sebe, ale často způsobí škodu na zdraví nebo majetku někomu jinému. Nejčastěji při neopatrné jízdě srazí jiného lyžaře. Poškozený je pak oprávněn vymáhat škodu,“ popisuje klasický případ Vlček ze Slavia pojišťovny a dodává, že průměrná škoda se pohybuje kolem 5 tisíc korun, ale není výjimečné, že se kompenzace dostane do řádů desetitisíců.

Nejčastější poranění na českých horách:

  • Zhmožděniny
  • Poranění kloubů
  • Zlomeniny končetin
  • Tržné rány

Nedostatečná míra pojištění odpovědnosti během zimních radovánek má podle Vlčka za následek to, že jsou Češi mnohem více chráněni a pojištěni při svých zahraničních cestách než při běžném víkendovém lyžování v Krkonoších. „Lidé si nepřipouští, že mohou někoho na lyžích zranit a zároveň nevidí následky, které z toho plynou. Často to není jen náhrada škody na zničeném majetku, ale i kompenzace ušlého zisku během léčení či další výdaje,“ doplňuje Jan Vlček ze Slavia pojišťovny.

„Před uzavřením pojištění odpovědnosti se rozhodně vyplatí zrevidovat stávající pojistky a prověřit, zda tato rizika již nejsou ošetřena v některé dříve uzavřené pojistce, například v rámci pojištění domácnosti, a zda platí i pro případ zimních sportů,“ dodává Vlček.

Úrazů na horách každým rokem přibývá. Shodují se na tom záchranáři i zástupci pojišťoven. Jakmile je jen trochu vhodné počasí, vyrazí do hor obrovské množství lyžařů, snowboardistů, běžkařů či skialpinistů. „Nejvíce zranění vzniká, když lidé špatně odhadnou své zkušenosti, přecení síly nebo nejsou dostatečně ohleduplní k ostatním,“ vysvětluje Vlček. 

Témata: hory | Lyžování

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky