Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úraz na dovolené vás přijde draho. Můžete zaplatit i statisíce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Zdravotní pojišťovny upozorňují české turisty, aby si dávali pozor na cestovní pojištění. Zhruba každý 5. člověk, který cestuje do zahraničí, se totiž nepojišťuje. Péče o klienta v zahraničí pak může být pořádně drahá a turista si ji musí hradit z vlastní kapsy.

Michal je jedním z těch, kteří před cestou do zahraničí zvažovali, že pojedou bez cestovního pojištění. Rozmyslel si to a ještě že tak - v Texasu dostal ledvinovou koliku.

"Přišly faktury, které dělaly zhruba 40 tisíc korun za 2 hodiny ošetření na pohotovosti. Je to 4 měsíce od události a doufám, že pojišťovna to zaplatí," vypověděl Michal.

"Zájem klientů o cestovní pojištění poznenáhlu roste. U OZP si pojištění ročně uzavře asi 1000 klientů, což je rozhodně méně, než kolik klientů vyjíždí nebo má úraz v zahraničí," řekl mluvčí OZP Mario Böhme.

91 tisíc pojistných událostí nahlásili klienti pojišťoven v roce 2014. Ty za jejich ošetření v zahraničí vyplatily 655 milionů korun. Například ošetření po šlápnutí na mořského ježka vyjde až na 4000 korun. Zlomenina nohy s hospitalizací na 100 000 a infarkt až na 150 000 korun.

"Nejčastější úrazy bývají zlomeniny nohou a rukou. Běžná zlomenina se sádrou vyjde na 1500 korun," doplnila mluvčí ZPMV Hana Kadečková. "Příklad klienta v Turecku. Onemocněl plicní infekcí spolu se srdeční slabostí, naše partnerská pojišťovna za něj zaplatila 790 tisíc korun," dodala mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Trendem je pak dovolená zaměřená na sport. Před sportovní aktivitou si ale zjistěte jestli se na případný úraz vaše běžné cestovní pojištění bude vztahovat.Připojistit se musí například ti, kteří se chystají na vodní skútry, potápění s přístrojem, ale i na sjezdy na horských kolech.

Témata:  dovolená pojišťovny Cestování

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

VZP

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.