Vánoce jsou svátky kuriózních úrazů

Kost ze štědrovečerního kapra už zdaleka nepatří mezi nejčastější zdravotní problémy Vánoc. Mnohem častěji se objevují žlučníkové záchvaty, popáleniny nebo otřesy mozku. Nechybí ani zranění po pádu ze soba nebo lehký otřes mozku po zásahu špuntem od šampaňského. Neobvyklé vánoční úrazy eviduje i pojišťovna MetLife.

Ilustrační fotografie
reklama

Častěji než kapra dnes Češi na štědrovečerní tabuli předkládají řízky. Počet návštěv na pohotovosti kvůli zapíchnuté kapří kosti se tak stále snižuje. Větší hrozbou pro zdraví jsou jiné vánoční faktory – přejídání, alkohol a stres. „Statistiky úrazů při honění kapra ve vaně nejsou k dispozici, desítky kostí v krku jsou také mylnou představou. Nejčastější příčinou pro výjezdy v průběhu vánočních svátků jsou žlučníkové a žaludeční koliky z přejídání a konzumace tučných jídel. Setkáváme se také s otravou alkoholem, zraněními při následných pádech nebo podchlazením při spánku na lavičce v parku,“ popisuje Jiřina Ernestová, mluvčí Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. Značná část vánočních úrazů je naštěstí jen lehčího charakteru.

Ženy padají z oken, muži ze stromů

Statistiky pojišťoven potvrzují, že Vánoce jsou v mnoha ohledech nejvíce rizikovým svátkem roku. Mnoho úrazů souvisí již s vánočními přípravami. V pojistných hlášeních se tak najde řada zajímavých příhod: „Naši likvidátoři jsou už zvyklí na zlomeniny, které si ženy způsobí pádem při mytí a zdobení oken. Máme evidované dokonce i vypadnutí z okna ven. Naštěstí v daném případě jen z menší výšky a tedy s lehkými následky,“ říká Tereza Kůželová, tisková mluvčí pojišťovny MetLife. U mužů pak dominují úrazy při manipulaci s vánočním osvětlením a venkovními dekoracemi na domech nebo stromech. „Evidujeme i zranění po pádu ze soba instalovaného na střechu rodinného domu,“ dodává. 

Nebezpečné vánoční tradice

Samostatnou kapitolou jsou vánoční kuchyňské úrazy, především popáleniny a poranění způsobená nožem. „Říznutí jsou každoroční problém, stejně jako popáleniny a opařeniny, se kterými se bohužel velmi často setkáváme i u dětí,“ dodává Tereza Kůželová z pojišťovny MetLife. Tyto nehody jsou obvykle způsobené stresem a spěchem během přípravy štědrovečerní večeře. Ovšem nebezpečné mohou být i některé vánoční tradice. „Máme ve statistikách i případy, kdy došlo k popáleninám během lití olova a dokonce i úraz při házení botou, která trefila nepozorného člena rodiny do hlavy a způsobila mu lehký otřes mozku,“ popisuje Tereza Kůželová. Lehký otřes mozku dokáže způsobit také nešťastný zásah špuntem ze šampaňského.

Bezpečnostní opatření a zvýšená pozornost

Mnoha rizikovým událostem je možné předejít, stačí nepodlehnout všudypřítomnému shonu, dodržovat běžná bezpečnostní opatření, a věnovat zvýšenou pozornost dětem a starším lidem, kteří jsou častou obětí vánočních nehod. A také myslet na to, že vánoční pochutiny i alkoholické nápoje je třeba konzumovat s mírou. Skončit v sanitce s žaludeční kolikou nebo otravou alkoholem rozhodně nespadá do kategorie příjemně strávených vánočních svátků. V podstatě totéž platí pro Silvestr, který je pro záchranáře tradičně nejvytíženější službou v roce.

Témata: vánoce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky