Chystáte se na dovolenou? Nezvěte zloděje na návštěvu

Většina z nás už má vybraný letní zájezd a těší se na období prázdnin, které spojujeme s odpočinkem, relaxací a pobytem mimo domov, často za hranicemi ČR. Letní dovolená nám však může zajistit adrenalinový zážitek také po návratu domů a zjištění, že nás v době nepřítomnosti navštívili nečekaní hosté. Proto až budete plánovat, co vše je nutné před odjezdem na dovolenou zajistit, nezapomeňte také na zabezpečení vaší domácnosti před nenechavými zloději.

reklama

Podle statistik Policie ČR patří prázdniny každoročně mezi období se zvýšeným počtem vloupání do bytů i domů. Statistiky policie potvrzuje i Lucie Ponertová, produktová ředitelka Slavia pojišťovny: „Nejvíce náhrad za škody způsobené vloupáním evidujeme v období letních měsíců, kdy lidé odjíždějí na dovolenou. Průměrná výše škody se pohybuje kolem 55 000 Kč. Tato částka zahrnuje nejen ukradené cennosti, ale také zničené vybavení (okna, dveře, zámky),“ doplňuje Lucie Ponertová. 80% případů vloupání se policistům nikdy nepodaří objasnit. Proto je velmi nepravděpodobné, že byste se s vašimi odcizenými cennostmi ještě někdy shledali. Přesto lidé stále podceňují pojištění. „Problém je, že přibližně 60 % domácností nemá sjednané pojištění, které by krylo riziko vloupání. Odpovídající pojistku, která ochrání váš majetek, přitom pořídíte již za pár tisíc korun ročně,“ doplňuje Lucie Ponertová ze Slavia pojišťovny.      

Na co si dát před odjezdem na dovolenou pozor? 

Nechlubte se na Facebooku

Informaci, že odjíždíte na prázdniny, nezveřejňujte veřejně a poučte i své děti. Je zarážející, jak důvěrné informace někteří lidé sdělují např. v rámci sociálních sítí, když se chtějí podělit o radost ze zakoupeného zájezdu, nebo zveřejňují fotky z právě probíhající dovolené. 

Spolehlivý soused

Klíče od bytu či domu nechte u blízké osoby a pověřte ji, aby pravidelně vybírala poštovní schránku a kontrolovala byt. 

Dobré zabezpečení a cennosti mimo dosah

Pokud máte doma opravdu drahé cennosti, vyplatí se odvézt je na dobu dovolené do bezpečí. Nepodceňujte také optimální zabezpečení. Snadné vniknutí do domu nabízejí např. francouzská okna nebo nedostatečně zabezpečené dveře. Stále platí, že čím více překážek musí zloději překonat, tím spíše si návštěvu vaší domácnosti rozmyslí. 

Jste pojištěni proti vloupání?

Zjistěte, zda vaše pojistka domácnosti kryje také škody způsobené vloupáním. Většinou je možné tato rizika připojistit v rámci pojištění domácnosti. Cena se pohybuje v řádech několika tisíc Kč a odvíjí se od zabezpečení domácnosti a výše pojištěného majetku.   

Policie ČR radí, jak postupovat, pokud po svém návratu z dovolené zjistíte, že se váš byt či dům stal  terčem zlodějů:

  • Do bytu či domu nevstupujte a ihned volejte na č. 158.
  • Před příjezdem policistů v bytě s ničím nemanipulujte a rozhodně neuklízejte!
  • Po provedení ohledání místa činu a následném úklidu vše zkontrolujte a připravte si soupis odcizených věcí, které následně nahlásíte při sepisování protokolu na policejním oddělení.
  • Pokud to půjde, dohledejte u odcizených věcí jejich identifikační údaje a výrobní čísla. U specifických předmětů (šperků, obrazů, starožitností),  je dobré přidat fotografie či náčrtky, které mohou policistům pomoci při pátrání.

Lucie Ponertová ze Slavia Pojišťovny radí, jak uplatnit škodu, způsobenou vloupáním, u pojišťovny:

  • Pojišťovnu informujte o vloupání a způsobené škodě co nejdříve.
  • Konkrétní asistenční služba pojišťovny vám poradí jak postupovat a jaké doklady připravit.
  • Určitě budete potřebovat seznam odcizených či zničených věcí (totožný se seznamem, který jste uvedli Policii ČR) a přidejte i všechny dostupné doklady k odcizeným věcem – doklady o koupi, fotky, záruční listy atd.
  • Pojišťovně bude třeba předložit také kopii protokolu od Policie ČR.
  • O vyřízení škody vás bude informovat likvidátor pojišťovny.
Témata: krádeže | dovolená

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky