Povinné ručení teď lze platit jen na určité měsíce. Má to ale háček

Pojišťovny začínají nabízet zákonné i klasické pojištění jen na určitý počet měsíců, ale má to jistá rizika i omezení.

Ilustrační fotografie
reklama

Ceny zákonného pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, tzv. povinného ručení, se neustále mění a zpravidla směrem nahoru. Kdo nebourá, tomu aspoň růst cen kompenzují bonusy z pojištění. Někdy lze ale ušetřit i díky sezónnímu pojištění.

Jak to funguje? Jde v zásadě o to, že platíte povinné ručení jen na určité měsíce. Záleží na pojišťovně, ale některé pojišťovny nabízí dokonce sezónní pojištění jen na tři nebo dokonce jen na jeden měsíc.

"Dříve platilo, že motorista musel odevzdat značky do depozitu. To už dnes není nutností,“ říká Tomáš Svoboda, ředitel služeb Auto ESA. Značky vám tak na autě zůstanou, ale má to jeden háček.

"Pojistná smlouva platí celý rok, ale pojišťovna kryje jen předem stanovené měsíce,“ upozorňuje Svoboda. Je to tak, že když si nastavíte pojištění třeba na 10 měsíců, zbylé dva měsíce sice máte platnou zelenou kartu a pojistná smlouva běží, takže můžete jezdit a nehrozí vám postih za jízdu s nepojištěným autem, ale pojišťovna pak nehradí případnou nehodu.

Motorista by pak musel celou škodu uhradit ze svého. Záleží na pojišťovně, některé poskytují jen desetiprocentní spoluúčast, jiné ale ještě menší. Pokud by tedy řidič způsobil nehodu se škodou vyčíslenou třeba na 100 000 korun, musel by uhradit téměř celou částku ze svého.

"Sezónní zákonné pojištění má smysl tedy především pro provozovatele sezónních vozidel, jako jsou například kabriolety nebo sportovní a historické vozy,“ vysvětluje Tomáš Svoboda. Hojně ho začali využívat i motorkáři, kteří reálně jezdí jen asi šest až osm měsíců v roce.

Sezónní pojištění tak může využít například i ten, kdo má více vozidel a například v zimě používá především SUV a v létě třeba sportovní kupé. Je to samozřejmě jen příklad a každý si musí rozmyslet, jestli se mu takový druh pojistky vyplatí.

Samostatnou kapitolou je pak sezónní havarijní pojištění, pojištění proti živelné události nebo speciální pojištění asistenčních služeb před cestou na dovolenou. Nabídky pojišťoven se různí, a proto si u své pojišťovny nebo v různých kalkulátorech na internetu ověřte možnosti.
  

Témata: auta | povinné ručení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky