Řidiči, pozor! Zde je 5 situací, kdy vám povinné ručení nepomůže

Povinné ručení vnímají Češi jako nejužitečnější pojištění vůbec (v nedávném průzkumu, pořádaném společností ePojisteni.cz, ho za užitečné označilo 73 % respondentů). Mnozí řidiči jsou však překvapeni, že některé škody vzniklé na vozidle či na majetku nelze z povinného ručení uhradit.

reklama

1) Střet se zvěří

Srážka s divočákem či srnou může skončit vážným poškozením auta i zraněním posádky, ale takto vzniklou škodu není možné z povinného ručení u většiny pojišťoven hradit. Řešením může být připojištění střetu se zvěří. "Toto připojištění se vztahuje jak na srážku se zvířetem, tak na jiná poškození auta, způsobená zvířaty - například na situaci, kdy vám pes překouše kabely," vysvětluje David Holý z ePojisteni.cz. 

2) Škoda na zdraví

Zranění řidiče či pasažérů auta nezakládá nárok k vyplacení pojistky z povinného ručení. Stejně tak nelze z povinného ručení hradit náhrady za pobyt v nemocnici po zranění při nehodě. Opět je zde možnost si pořídit tzv. úrazové pojištění řidiče nebo všech členů posádky vozidla. Jednotlivé pojišťovny nabízejí různě vysoké limity plnění, cena tohoto připojištění začíná na 125 korunách za rok. 

3) Živelní pohromy

Pokud je vaše auto poničeno krupobitím, povodní, pádem stromu, požárem nebo sesuvem půdy, povinné ručení vám nepomůže. "Máte-li zájem o ochranu před živelními pohromami, je dobré využít připojištění proti živlu. Roční pojistné začíná na méně než 250 korunách, říká Holý. Limit plnění je podle něj možné navýšit až na 1 milion korun. 

4) Poškození skla

Poškození čelního skla např. při odlétnutí kamínku je velmi časté a zažila jej většina řidičů. Povinné ručení se na něj však nevztahuje, stejně jako na poškození dalších obvodových skel auta. "Situaci lze řešit připojištěním skel, jehož cena se u různých pojišťoven pohybuje okolo 500 Kč za rok. I tak se ovšem toto připojištění většinou nevztahuje na střešní okna a panoramatické střechy," dodává David Holý. 

5) Asistenční služby

Ověřte si, zda vaše pojišťovna nabízí k povinnému ručení asistenční služby zdarma - v ČR to ještě u mnoha pojišťoven není běžná praxe. Asistenčními službami se rozumí například odtažení vozidla, úhrada práce mechanika, v zahraničí i nocleh v případě odcizení auta, telefonické tlumočení, právní pomoc atd. Pokud tyto služby vaše pojišťovna v rámci povinného ručení neposkytuje, je možné si je přikoupit; jejich cena se pohybuje od 200 Kč za rok.

Témata: auta | povinné ručení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky