Na podzim roste u chalup riziko vloupání a krádeží. Jak tomu předejít?

Majitelé rekreačních objektů by měli v současné době dbát zvýšené opatrnosti. Chaty a chalupy jsou totiž velkým lákadlem pro zloděje. Na podzim roste počet vloupání do těchto objektů, protože je lidé často zazimují a vrací se do nich až na jaře. Jak předcházet řádění zlodějů nebo vandalů? Kvalitní zabezpečení jde v tomto ohledu ruku v ruce s vhodným pojištěním.

660
reklama

Nastává období, kdy lidé mnohdy opouští své chaty a chalupy a vrací se do nich až na jaře. Protože jde o objekty obývané dočasně, je samozřejmě pravděpodobnost vloupání vyšší celoročně. Na podzim ovšem riziko narůstá. „Během podzimu zaznamenáváme zvýšený počet vloupání do rekreačních objektů. Souvisí to s tím, že majitelé je zazimují a vrací se do nich často až na jaře," uvedla mjr. Petra Vedrová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje.

Jak se bránit nezvaným hostům?

Lidé by měli pro zajištění maximální ochrany objektu kombinovat několik druhů zabezpečení. „U oken v přízemní části chaty je vhodné zvážit využití mříží. Kvalitní dveře, zabezpečení oken, případně další mechanické alternativy je pak ideální kombinovat například s elektronickým alarmem," radí Vedrová. Možné je použít také časovač, který v nastavených intervalech rozsvítí světlo či pustí hudbu, aby tak navodil dojem, že objekt není prázdný. Tímto způsobem je možné odradit případné zloděje. „Zároveň doporučujeme nenechávat v okolí chalupy nářadí, které by zlodějům usnadnilo práci. Jedná se například o žebřík či sekyru. Někdy je vhodné zvážit rovněž kamerový systém," dodává Vedrová.

Na pojištění nešetřete

Proti krádeži či vandalismu vás ochrání pojištění domácnosti. Tento produkt však v základu často kryje zejména živelní rizika, tedy například škody způsobené požárem, výbuchem, vichřicí nebo vodou z poškozeného potrubí. „Při výběru pojištění si lidé musí dát pozor, na co se jejich pojistka vztahuje. Připojištění proti krádeži a vloupání totiž nemusí být vždy zahrnuto do základní varianty pojištění," upozorňuje David Tacl, ředitel portálu ČeskéPojištění.cz, který porovnává nabídky většiny pojišťoven na českém trhu. „Aby byli dostatečně zajištěni i pro případ krádeže, vandalismu a dalších rizik, nemusí vždy stačit nejlevnější varianta pojištění. Proto se nevyplatí za každou cenu na pojištění šetřit," dodává Tacl.

Kvalitní zabezpečení jde ruku v ruce s vhodným pojištěním

Pojišťovny samozřejmě podmiňují pojistné plnění dostatečným zabezpečením objektu. Pokud by z nějakého důvodu chyběla před pojistnou událostí alespoň minimální ochrana majetku, pojišťovna si vyhrazuje právo krátit pojistné plnění. Na druhou stranu lze získat slevu na pojistném díky nadstandardnímu stupni zabezpečení. „Správná kombinace bezpečnostních zámků, alarmu a mechanických zábran, jako jsou mříže či rolety, může klientům na pojistném ušetřit i několik desítek procent. Vždy tak platí, že nejen na pojistce, ale ani na zabezpečení se nevyplatí příliš šetřit," shrnuje problematiku ochrany majetku David Tacl.

Témata: pojišťovny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky