Povinné ručení zdražuje, přesto se dá ušetřit. Rady odborníka

Vzhledem k chystanému zdražování povinného ručení se řidičům otevírá možnost využít velké konkurence v nabídce a uzavřít zajímavější smlouvu s novou pojišťovnou. Na co je třeba si dát při změně a výběru pozor?

660
reklama

Pojišťovny upozorňují na to, že v souvislosti s novým občanským zákoníkem budou nuceny zvýšit ceny povinného ručení. Jako důvod je často uváděn konec tabulkových odškodnění úrazů poškozených a pozůstalých po obětech či například hrazení nákladů za zásah hasičů.

Zdražení ale může být ideálním impulsem pro přehodnocení nabídky a změnu pojišťovny. "Rozhodujícím kritériem při výběru pojišťovny u povinného ručení je cena, ale také rozsah nadstandardních připojištění, které jsou do ní zahrnuty," připomíná Lukáš Fládr ze sdružení Pomoc poškozeným, podle kterého se vyplatí využít internetové srovnávače a s nejlepší nabídkou konfrontovat vašeho pojišťovacího zprostředkovatele. Ten by měl být schopen nabídnout ještě zajímavější cenu nebo více připojištění.

Právě "nadstandardy" hrají při výběru povinného ručení klíčovou úlohu a pojišťovny si to velice dobře uvědomují. V jejich nabídkách tak můžete narazit na krytí střetu se zvěří, úrazové pojištění řidiče a přepravovaných osob, pojištění skel, fixaci ceny, náhradní vozidlo či asistenční služby. Některé pojišťovny pak v rámci sjednaného povinného ručení nabízejí hmotné "odměny", jako například mobilní telefon. "Konkrétně taková nabídka by při výběru neměla hrát žádnou roli," upozorňuje Lukáš Fládr.

Povinné ručení & nový občanský zákoník

Dopad nového občanského zákoníku na vyplácení náhrad z povinného ručení zatím nelze odhadovat, pojišťovny očekávají nárůst přibližně o 13 procent. Hlavním důvodem jsou především zvýšené náklady na soudní spory. "Pojišťovny budou při škodách na zdraví z povinného ručení pravděpodobně nadále automaticky postupovat podle zrušené vyhlášky, což však ale ve výplatním dopise uvést nemohou. Poškozený by si měl vždy v každém případě nechat vysvětlit, podle jakých kritérií byla stanovena výše odškodnění a v případě nespokojenosti se obrátit na specializované advokáty," upozorňuje Lukáš Fládr ze sdružení Pomoc poškozeným.

O zdražení povinného ručení by vás měla pojišťovna informovat nejpozději dva měsíce před splatností pojistného za nové smluvní období. Pokud tak neučiní, smlouva dále běží podle původních parametrů, tedy bez zvýšení ceny pojistného. V případě, kdy pojišťovna informuje včas, je nutné svůj nesouhlas uplatnit do 1 měsíce. Smlouva pak zanikne spolu s uplynutím pojistného období. "Pokud mám pojištění sjednáno například k 15.3., pak mi pojišťovna musí oznámit nejpozději 15.1., že zvyšuje pojistné. Já pak musím do měsíce od obdržení dopisu napsat do pojišťovny, že s tím nesouhlasím. Povinné ručení skončí 14.3.", vysvětluje Lukáš Fládr.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky