Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co byste měli vědět o postupu práce pojišťoven

Co byste měli vědět o postupu práce pojišťoven

Foto: Flick / CC khadera

Povodně, hurikán, krupobití a další živelné katastrofy se bohužel dějí stále častěji. Jen v Praze se škody za červnovou povodeň odhadují na 2 miliardy korun. Velké pojišťovny jednotlivě hlásí pojistné události až za 1,3 miliardy. Výši příspěvku pojišťovny může, mimo typ smlouvy, ovlivnit i vaše připravenost a informovanost.

Odklízení škod Pojišťovny mají nejraději, pokud s odklízením počkáte až na příjezd jejich mobilního technika, který škody posuzuje. V případě, že by odkládání likvidace způsobilo další ztráty a ohrožovalo vaše zdraví, úklid neoddalujte. Vše ale pečlivě zdokumentujte. Věci vyfoťte nebo natočte tak, jak je najdete. Dobré je pořídit záznamy i z jejich přemisťování. Poškozené předměty, které nepodléhají zkáze, odložte stranou. Technik je bude později prohlížet.  Poničené auto živlem se řeší v rámci havarijního pojištění nebo připojištění k povinnému ručení. Pokud vám do vozu natekla voda, raději jej nestartujte. Počkejte, až projde kontrolou v servisu.  Co má obsahovat dokumentace pojistné událostiVzniklou škodu hlaste pojišťovně, nejlépe telefonicky nebo el. formulářem, bezprostředně po jejím vzniku. Při řešení pomůže, pokud pojišťovně poskytnete:- seznam zničených a poškozených věcí s informacemi o jejich stáří a pořizovací ceně; - účtenky, záruční listy (pokud je máte);- doklad o opravě poničených přístrojů;- fakturu za opravu majetku s přesným rozpisem položek, které zahrnují i použitý materiál a rozsah práce (v případě využití služeb firem). Pokud by částka převyšovala průměrnou místní cenu, nemusí pojišťovna fakturu 100% uznat.

Pojištění a účtenkyOd drahých věcí vždy schraňujte doklady o zaplacení. Pomůže to při určování jejich hodnoty. Bez účtenky bude např. vaše super drahá sekačka za 50 000 Kč posuzována dle ceny za věc obdobnou, tedy se stejnými technickými parametry a užitnými vlastnostmi. Škoda je hrazena podle typu smlouvy buď v ceně nového produktu, nebo v ceně časové (dle doby používání). Jak probíhá ceněníŠkody k vám vždy po nahlášení události přijede řešit pracovník pojišťovny, který si vše prohlédne a zapíše. Pojišťovna vychází jen z jeho úsudku a dostupné dokumentace. Zhodnotí-li předmět jako zcela zničený, dostanete náhradu dle typu smlouvy. V momentu, kdy vám voda zničí jen spodní část kuchyňské linky, získáte peníze pouze za zničenou část. Její nepoškozená deska bude nejspíš brána jako použitelný zbytek.

Témata:  pojišťovny Povodně 06/2013

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

VZP

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.