Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet životních pojištění klesl – na vině ale není pojistný produkt

Počet životních pojištění klesl – na vině ale není pojistný produkt

Foto: Pixmac

Zabezpečit sebe a svou rodinu pro případ nečekaných událostí a zdravotních komplikací je nesmírně důležitá pro většinu českých rodin. Přesto za minulý rok ubylo životních pojistek. Problém však není v nekvalitních pojistkách, ale spíše v jejich vnímání. Poradíme vám, podle čeho si výsledný produkt vybrat.

Životní pojištění vás má zajistit, ne krátkodobě spořitPodle výkonného ředitele České asociace pojišťoven Tomáše Síkory klesl v minulém roce počet životních pojištění o 100 tisíc. Jak sám říká, problém není v samotném pojistném produktu – ten pro lidi zůstává stále stejně výhodný a poskytuje jim stále stejné, ba i lepší záruky a jistoty. Jako špatný se však jeví pohled zákazníků na investiční životní pojištění a stejně tak přístup obchodníků a pojišťoven.Životní pojištění totiž bylo v poslední době chápáno především jako vhodný prostředek krátkodobého spoření. Klienti vkládali na účet peníze a obchodníci se snažili je vždy převést do těch nejlepších fondů, případně svým zákazníkům po pár letech nabízeli změnu pojistného produktu. Lidé však i vlivem tohoto konání ztratili v pojištění důvěru a poměrně velké procento jej zrušilo úplně.Životní pojištění je jistota pro celou rodinuPodle Síkory by životní pojištění mělo být považováno výhradně za dlouhodobě využívaný produkt (hovoří o horizontu 10-20 let), který slouží skutečně jako jakási bezpečnostní pojistka pro případ nečekaných životních událostí.Pojištění je vhodné zejména pro ty rodiny, kde na jednom z členů existenčně závisí všichni ostatní. Ocení ho ale také rodiny zatížené například hypotékou, pro něž by ztráta jednoho z finančních příjmů znamenala neřešitelné komplikace.Nepleťte si úrazové a životní pojištěníKlienti pojišťoven někdy stále ještě zaměňují dva odlišné pojmy – životní a úrazové pojištění. Jak již bylo řečeno, životní slouží jako pojistka pro velmi vážné nehody a problémy. Na druhou stranu úrazové pojištění poskytne pomoc i v případě krátkodobých komplikací finančního rázu, jež jsou způsobené úrazem nebo nemocí. Poškozenému je vyplacené jak jednorázové odškodné, tak si může dojednat i připojištění denních dávek po dobu léčby, nebo po dobu hospitalizace v nemocnici. Tyto dávky pak dorovnávají finanční ztrátu způsobenou krácením měsíčního příjmu v podobě nemocenské.Nezapomeňte na jednotlivé výhodyHlavní výhodou životního pojištění je zákonem dané navýšení daňové úlevy pro zaměstnavatele v případě v případě navýšení jeho příspěvku na vaše pojištění. Maximální roční příspěvek činí až 30 000 Kč.Za druhou výhodu v podobě úspory času považujeme nabídku pojišťoven uzavírat i životní i úrazové pojištění online. Nemusíte tak nikam chodit, ale zároveň máte dost času přečíst si všechny pojistné podmínky a vybrat si ten nejvýhodnější produkt.

Témata:  pojišťovny PR článek

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

VZP

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.