Které pojistné produkty obsahují pojistku na blbost?

Pojistku na blbost alias pojišťováckým žargonem řečeno „pojištění odpovědnosti za škodu“ si můžete sjednat samostatně, ale často bývá již součástí mnoha dalších pojistných produktů, aniž byste o tom věděli. Podívejte se, v jakých balíčcích ji najdete a jak moc je v té či oné kombinaci užitečná.

660
reklama

Pojištění majetku

U pojištění majetku, domácnosti či nemovitosti bude součástí balíčku služeb, které pojišťovny kvůli velké konkurenci neustále rozšiřují, pojištění odpovědnosti za škodu v souvislosti s vlastnictvím nemovitostí. To se vyplatí zejména v případě, kdy oproti běžnému účelu tohoto pojištění – tedy kdy je něco poškozeno vám – způsobíte užíváním majetku škodu vy. Máte tak vystaráno v obou případech a některé pojišťovny vám za malý příplatek nabídnou i pojištění odpovědnosti z běžného občanského života – tedy nenavázané na užívání nemovitosti.

Cestovní pojištění

Jako velice praktické se jeví pojištění odpovědnosti na cestách v zahraničí. Zvláště při cestování s dětmi nebo se zvířaty je škála možných nepříjemných eventualit tak široká, že cestovní pojištění bez pojištění odpovědnosti si už málokdo sjednává. Kvalitní pojišťovací ústavy ho mívají v ceně, ale i v případě připojištění jde o investici, která se mnohokrát vyplatí.

Pojištění motorových vozidel

U autopojištění je ochrana účastníků silničního provozu na prvním místě a hned poté následuje ochrana majetku. Povinné ručení je vlastně takovým pojištěním odpovědnosti ve světě motorových vozidel, kde nejde ani tak o „pojistku na blbost“, jako o rozumnou ochranu své budoucnosti v případě hrazení astronomických léčebných výloh a škod na vozidle protistrany. S mírou vaší ochrany souvisí i výše pojistných limitů - pro maximální možnou ochranu tedy volte vždy ten nejvyšší limit pro škody na zdraví a pro škody na majetku.

Kdy se vyplatí speciální pojistka?

Uvažovat nad sofistikovanějším a komplexním produktem se vyplatí při výkonu riskantního nebo nebezpečného zaměstnání, kde chvilka nepozornosti může zdevastovat majetek nebo nedej bože zdraví kolegů.  Pokud v práci manipulujete s většími finančními částkami a váš zaměstnavatel nebo smlouva na pojištění nepamatuje, je úvaha nad ochranou vlastních zájmů rovněž na místě.

V takových případech byste měli vyhledat solidní produkt s vysokým pojistným krytím a s širokou paletou zahrnutých rizik. Připravte se ovšem na vyšší sazbu pojistného, než byste platili za komplementární pojištění odpovědnosti k různým pojištěním s jiným primárním účelem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky