Povinné ručení zdražilo některým o více než 10 procent! Kdo je na tom nejhůře?

Některým řidičům zdražilo povinné ručení až o 12 procent. Vyplývá to z loňských výsledků pojišťoven, které často vyplatily za škody více, než kolik vybraly. Zvyšování cen nejvíce pocítili mladí majitelé silných aut z měst nad 50 tisíc obyvatel, uvedl v pondělí server ePojisteni.cz.

660
reklama

"Klientům ve věku do 22 let vzrostla průměrná cena povinného ručení na 4577 korun, což je ve srovnání s loňskem o 11,3 procenta více," popisuje David Holý z ePojisteni.cz. Dodal, že nejméně na změny naopak doplatili řidiči ve věkové skupině 35 až 39 let, kteří si za povinné ručení připlatí jen 1,4 procenta.

Šetření ePojisteni.cz zároveň dokázalo, že i když je povinné ručení pořád nejdražší v Praze, větší šok zažily peněženky řidičů z měst nad 50 tisíc obyvatel mimo území hlavního města. "Zatímco klientům z menších měst cena povinného ručení stoupla průměrně o 5,2 procenta a Pražanům o 3,7 procenta, řidiči z měst nad 50 tisíc obyvatel letos platí o 5,7 procenta víc," upřesňuje David Holý.

Ze statistik serveru ePojisteni.cz vyplývá, že nyní klienti z malých měst platí za povinné ručení v průměru 2794 korun ročně, zákazníci z velkých měst 3086 korun a obyvatelé Prahy 3600 korun ročně.

Pokud se na problematiku podíváme z pohledu obsahu motoru vozu, je zřejmé, že se navýšení cen nejvíce dotklo majitelů nejsilnějších automobilů na straně jedné, ale paradoxně také řidičů vozů s nejnižším obsahem motoru na straně druhé. "Vozidla s kubaturou nad 2500 ccm mají povinné ručení v průměru dražší o 17,3 procenta, u vozidel s kubaturou do 1000 ccm je to 11,2 procenta. U všech ostatních kategorií vozidel byl nárůst ceny menší," popisuje Holý s tím, že z absolutně nejnižšího růst cen se mohou těšit majitelé vozů s kubaturou 1651 až 1850 ccm. Těm se povinné ručení prodražilo o 2,6 procenta.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky