Za zdražením povinného ručení stojí levice! Děkujeme, rýpla si ODS!

Novela zákona o pojišťovnictví, která nutí pojišťovny odvádět tři procenta pojistného na financování hasičů a dalších záchranných služeb, prošla v úterý druhým čtením. Okolo problematiky se strhla diskuse, zda pojišťovny zdraží či zanechají současné sazby pojistného.

660
reklama

"Vážení spoluobčané, až vám vaše pojišťovna pošle účtenku na vyšší povinné ručení, poděkujte komunistům a sociálním demokratům za vyšší přerozdělování," deklamoval poslanec Boris Šťastný (ODS). Občanští demokraté se pokusí podle jeho slov novelu ve třetím čtení zastavit.

Návrh je čistě levicový, hasiče a ostatní záchranné složky by podle něj měl platit stát, proto občané platí daně, tvrdí. "Zítra se může dostat do situace, kdy se takto budou platit holínky a čepice policistů nebo pistole vojákům. Příště se můžeme rozhodnout, že budeme takto finančně zajišťovat českou armádu," rozohnil se poslanec.

Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce ale naopak pojišťovny nakonec vydělají, protože budou mít menší výdaje, pokud budou mít hasiči pořádné vybavení. Je přesvědčený, že se povinné ručení nemůže kvůli novele zdražit. Pokud by ale skutečně ke zdražení došlo, chce Tejc v příštím volebním období iniciovat změnu systému výběru pojistného.

Jeden z předkladatelů novely Rudolf Chlad (TOP 09) pak poznamenal, že i nejmenší česká pojišťovna Slavia vydělává ročně na povinném ručení čtvrt miliardy korun, peníze tedy v systému podle něj jsou.

K novele načetli zpravodajové výborů komplexní pozměňovací návrhy, o nichž se rozhodne v závěrečném sněmovním čtení.

Témata: pojišťovny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky