Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na řidiče čeká letos šok! Co se skokově zdraží?

Na řidiče čeká letos šok! Co se skokově zdraží?

Foto: Volkswagen

Nepříjemné překvapení čeká na majitele vozů, pojišťovny plánují zdražení povinného ručení v řádu až čtyř procent z nynější pojistky. Pokud se schválí zákon, který pojišťovacím ústavům nařizuje povinně odvádět tři procenta pojistného na financování hasičů a dalších záchranných složek, čeká na majitele aut další kolo zdražení, a to minimálně o tři procenta.

"Plus minus můžeme mluvit o třech až čtyřech procentech nárůstu cen ještě v letošním roce," uvedl ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora.

Pokud návrh zákona projde, podraží pojistné podle Síkory minimálně o další tři procenta. "Musíme počítat s tím, že vznikne poměrně hodně nákladů, tak jak je dnes pozměňovací návrh napsán," zdůvodnil další možné zdražení Síkora.

Povinné ručení přitom zdražilo u na začátku letošního roku přibližně o tři procenta.

Se zdražením zásadně nesouhlasí poslanec Jeroným Tejc (ČSSD). Upozorňuje, že každý rok vyberou pojišťovny na povinném ručení o minimálně 10 miliard korun více, než vydají na výplatě škod.

„Jsem ovšem přesvědčen, že tady existuje dostatečný finanční polštář pro odvod plateb do fondu na financování hasičů a záchranných složek bez toho, aby se povinné ručení," uvedl Tejc. Připomíná, že pojišťovny nikdy prokazatelně nedoložily, že by skutečně poskytování tohoto pojištění bylo na hranici rentability.

V této souvislosti naznačuje, že nová vláda by mohla změnit současný systém a povinné ručení by mohla ze zákona zařizovat Česká pošta. „Mohlo by se snížit pojistné až o třetinu, přesto by část odvodů mohlo jít na podporu hasičského a záchranného systému," dodal Tejc.

Témata:  povinné ručení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

VZP

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.