Penzijní připojištění trhá rekordy! Každý spěchá uzavřít smlouvu, než bude pozdě

Během prvních šesti měsíců letošního roku se proti stejnému období loňského roku zvýšil počet nově uzavřených smluv penzijního připojištění o 63 procent. Vyplývá to z pondělních statistik ministerstva financí, podle jeho informací uzavřeli lidé během sledovaného období 380 tisíc nových smluv.

660
reklama

Ve srovnání s loňským rokem ministerstvo financí zaznamenalo meziroční nárůst o téměř 150 tisíc smluv. Podle odborníků chtějí lidé využít poslední možnost uzavřít penzijní připojištění za současných podmínek. Nyní mají totiž fondy například povinnost hospodařit s uloženými penězi lidí bez ztráty, což se s novou důchodovou reformou změní.

"Takto vysoký nárůst počtu nových penzijních připojištění je výsledek změn, které proběhly v letošním roce v oblasti penzijních fondů. Kromě samotných přestupů mezi fondy došlo také k zavedení druhého pilíře, tedy důchodového spoření. Lidé se snaží využít stávajícího systému a zužitkovat možnosti, které nabízí," sdělil Kamil Durčák ze společnosti Rentia, divize AWE ČR, která se specializuje na finanční poradenství v oblasti penze.

Durčák zároveň upozornil, že na změnu mají lidé už jen poslední tři měsíce. Na konci listopadu totiž možnost uzavřít připojištění s aktuálním nastavením podmínek končí.

Podle statistik ministerstva financí se během prvního letošního pololetí rovněž zvýšily průměrné měsíční úložky účastníka. V prvním pololetí loňského roku byla výše průměrné ukládané částky 427 korun, ve stejném období letošního roku částka narostla na 441 korun. Podle finančních analytiků je toto navýšení důsledkem změn v rámci vyplácení státního příspěvku. Zatímco nyní získá příspěvek každý, kdo odkládá měsíčně alespoň 100 korun, od ledna 2013 bude státní příspěvek připisován jen těm, kteří budou měsíčně spořit alespoň 300 korun.

"Rozhodně vítáme, že si nyní lidé spoří vyšší částky na penzijním připojištění. Z tohoto faktu je patrné, že ke svému stáří a zabezpečení přistupují zcela zodpovědně," uvedl Radek Ležatka z tiskového oddělení ministerstva financí. Podle jeho slov lze očekávat další navyšování průměrného měsíčního příspěvku účastníků od počátku příštího roku. "Důvodem jsou úpravy podmínek výplaty státního příspěvku, které byly schváleny v rámci nové důchodové reformy," zakončil Ležatka.

Penzijní připojištění poskytuje možnost finančního zabezpečení na důchodový věk. V penzi díky němu není nutné spoléhat se výhradně na státní systém důchodového zabezpečení, který bude podle finančních odborníků již v blízké budoucnosti čelit závažným problémům. Podle výpočtů analytiků se mohou dnešní třicátníci v roce 2050 "těšit" na důchod ve výši 6500 korun měsíčně. Připojištěním mají lidé rovněž možnost získat státní příspěvek.

Témata: důchody | pojišťovny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky