Znepříjemňují vám život sousedé? Stíní vám zahradu, obtěžují vás zvířaty. Řešení existuje

Spolu s nemovitostí získáváte zpravidla i sousedy. Ti dokáží někdy značně znepříjemnit život. Co vše soused dle zákona smí a co již ne, upravují právní předpisy. Bránit se proti jednání souseda můžete dle povahy věci prostřednictvím obecního úřadu, policie, dalších správních orgánů nebo soudu. Soused může být potrestán pokutou, může mu být uloženo, aby zanechal svého jednání, nebo aby vám zaplatil finanční náhradu. Je-li soused nájemníkem bytu, může být pro své jednání z nájmu vypovězen.

Ilustrační fotografie
reklama

Vlastník nemovitosti nesmí neoprávněně zasahovat existencí nebo užíváním své nemovitosti do práv svého souseda. Občanský zákoník stanoví, že na pozemek souseda nesmí vnikat odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy, zvířata a jiné podobné účinky. Jedná se o tzv. imise. „Rozlišuje se přitom mezi přímými a nepřímými imisemi. Přímé imise představují například situace, kdy někdo na sousední pozemek svádí dešťovou vodu, pouští zvířata nebo odváží odpad. Naproti tomu nepřímé imise jsou vedlejším účinkem jiné činnosti souseda. Lze mezi ně zařadit kouř vznikající pálením listí nebo hluk z balkónu či zahrady," vysvětluje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Zatímco přímé imise jsou zakázány vždy, nepřímé imise jen tehdy, pokud překračují míru přiměřenou poměrům v daném místě a souseda podstatně omezují v obvyklém užívání jeho nemovitosti. „Pokud tedy žijete na vesnici, budete se muset smířit s kokrháním sousedova kohouta, ledaže byste žili v zástavbě, kde by kohouta nikdo kromě souseda neměl," uvádí Zelený. Imise vznikající v důsledku úředně schváleného provozu, například činnosti továrny, však budete muset snášet, ale za finanční náhradu. Činnost ovšem nesmí přesáhnout rámec úředního povolení.

„Pokud vám k sousedovi zaběhne vaše zvíře, můžete si jej na pozemku souseda odchytit. Když váš roj včel vlétne do obsazeného úlu souseda, stanou se včely jeho majetkem, a to bez náhrady. Ovoce spadlé na váš pozemek ze stromu souseda smíte sníst, nesmíte je však ze stromu trhat, ale naopak umožnit sousedovi, aby si je očesal. Přerůstající větve nebo kořeny můžete odstranit, neučiní-li tak po vaší výzvě sám soused. Musíte ale řez provádět šetrně a ve vhodné roční době," vyjmenovává zákonné řešení některých situací Zelený.

„Máte-li pocit, že soused zasahuje svou činností do vašich práv, nebo se s ním nemůžete dohodnout například na zřízení nezbytné cesty, můžete se obrátit na soud, aby ve věci rozhodl. Je-li jednání souseda přestupkem (například rušení nočního klidu), můžete se dle povahy věci obrátit na obecní úřad či policii. Některé sousedské spory související se stavbou či její opravou lze řešit přes stavební úřad. Česká inspekce životního prostředí může zase pomoci například při pálení odpadu na pozemku souseda. Za situace, kdy je problematickým sousedem nájemník, se můžete také obrátit na pronajímatele, který ho může dle okolností za jeho jednání i vypovědět z nájmu," uzavírá Zelený.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky