Žijí na Zemi tvorové z jiného světa? Vědci zjistili šokující věc

Chobotnice jsou zvláštní. Nejen pro svůj tvar těla, počet chapadel nebo nebo vysoké inteligenci. Vědci prokázali, že chobotnice jsou schopny upravovat svůj vlastní genetický kód. To žádné jiné stvoření neumí. Tedy alespoň na Zemi ne, podotýká news.com.au

Ilustrační fotografie
reklama

Vloni vědci dokázali, že chobotnice je schopna modifikovat si RNA. RNA stejně jako DNA nese genetický kód, ale na rozdíl od DNA má jen jednu šroubovici. Jejím úkolem v našem těle je přenášet genetickou informaci a řídit tvorbu proteinů.

Podle zjištění vědců jsou chobotnice a jím příbuzné sépie schopny modifikovat až 60% RNA. A to pravidelně a podle potřeby. To jim pomáhá přizpůsobovat nervovou soustavu na změnu teplot v oceánech. Zda je to schopnost, kterou ovládá nebo je spouštěna okolní teplotou se dosud neví. Jedná se však o naprosto unikátní schopnost, která nebyla zaznamenána u jiného tvora na zemi.

Podle vědců to dává chobotnicím schopnost přizpůsobit se okolí, aniž by musely měnit DNA. To otvírá cestu teorii takzvané panspermii. Podle jejich zastánců byl život na Zemi přinesen z vesmíru. Byl předprogramován k tomu, aby se dál vyvíjel a přizpůsoboval. Důkazů pro tuto teorii je však málo.

Když sonda Rozeta zkoumala kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko, nalezla na ní základní cukry a aminokyseliny. To není život, ale je to základní stavební kámen DNA. V nejnovější studii oxfordští vědci předpokládají, že život na Zemi před 500 miliony lety, tedy v období kambria, byl vývojově popohnán právě takovou sprškou genetického materiálu z vesmíru.

Právě v kambriu, tedy v prvním stádiu prvohor, začal bouřlivý vývoj života. Objevili se první členovci a složitější rostliny. Geologové zjistili, že na začátku kambria došlo ke srážce Země s cizím objektem nejspíše kometou. Podle vědců se na Zemi dostaly i mimozemské retroviry. Ty jsou schopny přepsat svoji informaci do DNA. Mimozemské retroviry se sloučily s DNA předků dnešních chobotnic a sépií a schopnost upravovat si genetický informaci jim zůstala.

Toto je však jen jedna z teorií. Daleko radikálnější teorie tvrdí, že na Zemi dorazily celé kusy zmrzlé mimozemské biomasy. V ní se nacházela i vajíčka předků dnešních hlavonožců. Hlavonožci se tak vlastně na zemi ani nevyvinuli a jedná se o druh z cizího světa. Tato teorie je však zatím naprosto nepodložená.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky