Cestování s dětmi nemusí být horor. Jak zvládnout cestu letadlem?

Chystáte se na dovolenou s dětmi a přemýšlíte, jaký dopravní prostředek bude ten nejvhodnější? Odborníci radí letadlo, které děti snášejí lépe než zdlouhavé cesty v autě. Že si neumíte let s dítětem představit? Pak budete mile překvapeni, že i s malými pasažéry může být létání příjemný zážitek. Stačí jen dobrá příprava. Zeptali jsme se odborníka na nejčastější otázky, které si rodiče před cestou pokládají.

Ilustrační fotografie
reklama

Cestovat s dětmi v letadle?

Létání dětem nepůsobí žádné zdravotní komplikace, naopak z časového hlediska je pro ně považováno za nejlepší způsob přepravy do zahraničí. Letecké společnosti navíc vychází rodinám s malými dětmi vstříc. Obvykle mají přednost před ostatními cestujícími, a proto se nemusíte obávat nepříjemného zdržování a stresu při čekání ve frontách. Pokud můžete, upřednostněte noční let. Máte větší šanci, že dítě usne a i vy si tak budete moci odpočinout. „Při výběru míst v letadle doporučuji rezervovat sedadla v první řadě, kde budete mít víc místa pro věci nebo u okénka, tam se zas dítě zabaví sledováním okolí,“ doporučuje Josef Trejbal, ředitel portálu Letuška.cz.

Jak je to s letenkami pro děti?

Děti se v letecké přepravě standardně rozdělují do dvou věkových kategorií, ale podmínky jednotlivých leteckých společností se mohou lišit. První kategorií jsou děti do dvou let, které cestují buď zdarma, nebo s 90% slevou. Nemají však nárok na vlastní sedadlo ani příruční zavazadlo. Za příplatek ale můžete své ratolesti samostatné sedadlo přikoupit nebo může sedět ve vlastní autosedačce certifikované pro použití v letadle. Druhou kategorií jsou děti od 2 do 12 let. Ty už musí mít svoje sedadlo a platí pro ně stejné podmínky jako pro dospělé. Letecké společnosti pro ně často nabízejí speciální dětské tarify, většinou se slevou v rozmezí 25 – 50 %.

Je možné vzít kočárek na palubu?

U tradičních leteckých společností je možné odbavit skládací kočárek jako samostatné zavazadlo pro děti mladší než dva roky. Jeho přeprava je navíc zdarma, nemusíte nic doplácet. „S kočárkem odcházíte až k samotnému vchodu do letadla, teprve tam vám bude odebrán a personál ho následně uloží do zavazadlového prostoru. Ihned po přistání je cestujícím kočárek při výstupu z letadla složen a vydán. U nízkonákladových přepravců to však nemusí být podmínkou, doporučujeme proto vše raději ověřit,“ vysvětluje Trejbal.

Můžu vzít na palubu dětskou výživu?

V letadle si můžete nechat ohřát vlastní stravu v kojenecké lahvi. Na přepravu dětské stravy na palubě letadla se však vztahují přísná bezpečnostními pravidla a počítejte s tím, že při odbavení budete muset dát dítěti ochutnat. A nezapomeňte také, že zapisování dětí do pasu rodičů již není možné, každé dítě včetně novorozenců potřebuje vlastní pas nebo jiný cestovní doklad.

Jaká je věková hranice, kdy může dítě letět bez doprovodu?

Může se stát, že nemáte na výběr a potřebujete dítě přepravit letadlem třeba na jazykový kurz do zahraničí. Tento rok některé letecké společnosti zpřísňují podmínky pro cestování nedoprovázených dětí, kdy se zvyšuje limit věku dítěte, které může samo cestovat. „Zatímco v minulých letech mohly děti od 12 let cestovat bez problémů, nyní se často věková hranice posouvá na 14 až 16 let věku dítěte. Ověřte si proto pečlivě, jaké nařízení má konkrétní letecká společnost, kterou chcete využít,“ radí Trejbal.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky