Potraty za desetitisíce? Nový druh turistiky hýbe Evropou

Irce Janet Ní Shuilleabháin se splnil její dětský sen. Vydala se na svou první cestu letadlem, ale nikoliv na dovolenou, nýbrž na potratovou kliniku. Proč? Protože v Irsku jsou interrupce, vyjma ohrožení života matky, zcela zakázány. Rozhovor s Janet udělal britský deník The Independent.

Ilustrační fotografie
reklama

 "Tou dobou jsem pracovala a žila ve stabilním partnerském svazku. Chtěla jsem jít studovat vysokou školu a najednou by mi mé plány pokazilo selhání antikoncepce," řekla nyní 40letá Janet, která nechtěně otěhotněla v osmnácti letech, britskému deníku The Independent.

Vzhledem k tomu, že se mladý pár necítil připravený na rodičovství, nezbývalo jim, než si koupit letenku do Londýna a před rodinou a přáteli říci, že jedou na dovolenou. Irsko je tradičně katolická země a k ženám podstupujícím interrupce se stále část společnosti staví odmítavě.

"Byla jsem moc ráda, že mám cestovní pas, a že mi má banka poskytla půjčku. Jenom díky tomu jsem mohla odcestovat," dodala Janet.

Potratová turistika

Podle odhadů vycestuje ročně za potratovou turistikou tisíc irských žen. Jejich cílem bývá zpravidla sousední Velká Británie, jejíž potratové zákony jsouo v tomto směru liberálnější. Chudší skupiny, které si nemohou dovolit cestu z finančních důvodů, využívají ilegálního nákupu potratových pilulek, za což jim hrozí až 14 let vězení.

Osmnáctý dodatek irské ústavy staví nenarozené dítě na úroveň žijící osoby. Umělé přerušení těhotenství je tedy zcela ilegální. Mimořádnou výjimkou jsou pouze situace, kdy je ohrožen život matky. Z tohoto důvodu bylo v roce 2016 provedeno v irských zdravotnických zařízeních pouze 25 interrupcí.

Pro-life aktivisté před klinikou

Při cestě na příslušnou londýnskou kliniku byla Janet přepadená aktivisty pro-life, kteří jí její rozhodnutí rozmlouvali se slogany "Bůh miluje Tebe i Tvé dítě!". Janet však byla plně odhodlána a na jejich doporučení nedala.

Zákrok proběhl v lokální anestezii a ihned následující den mohla Janet sednout na zpáteční letadlo do Dublinu. Samotný proces ji vyšel na 1 365 liber bez letenky a ubytování.

Dnes čtyřicetiletá Janet je matkou dvou dětí a vyzývá Iry k účasti v referendu 25. května, v němž se bude hlasovat o zrušení zákazu potratů, tedy osmého dodatku irské ústavy.

Případná legalizace potratů se stane v Irsku další revoluční změnou po legalizaci homosexuálních sňatků v roce 2015 a po definitivním zrušení Magdaleniných prádelen v roce 1996. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky