Základní hygienické návyky si lidé osvojili špatně? Lidstvo nezvládá ani tuto běžnou věc!

Ačkoliv se to nezdá, velká část lidí má podle odborníků špatně osvojené základní hygienické návyky. Například mytí rukou, které je po příchodu domů nebo po toaletě věc, nad kterou mnoho z nás příliš nepřemýšlí. Stačí jen namydlit, opláchnout a osušit. Bez jakékoliv inovace máme tento způsob natolik zautomatizovaný, že nás ani nenapadne, jestli to děláme dobře. Podle odborníků nikoliv.

Hygiena, čistota
reklama

Mytí rukou je základní hygienická činnost, kterou nám rodiče vštěpovali už od dětství. Mýt bychom si je měli nejen před přípravou jídla, před jeho konzumací a po něm, ale také po návštěvě toalety, po příchodu z venku domů, po kýchnutí, smrkání, po hraní si se zvířaty včetně domácích mazlíčků i po manipulaci s odpadky.

Právě toto všechno jsou činnosti, které na našich dlaních a prstech zanechávají tisíce bakterií. Poté jen stačí, abychom si olízli prst nebo si promnuli oko a na problém může být zaděláno. Správným mytím rukou tomu můžeme naštěstí předejít, a někteří dokonce musí. Lékaři mají k dispozici manuál, podle kterého si ruce myjí a dezinfikují, a my  se na jeden takový také podíváme.

Proces mytí rukou začíná jejich namočením pod vlažnou tekoucí vodou. Následně je potřeba přidat mýdlo. Další kroky většina z nás nějak ušmudlá tak, aby v koupelně neztráceli moc času, správná hygiena rukou by ale měla zabrat zhruba minutu. Po nanesení mýdla je totiž potřeba pustit se do práce.

Podle lékařských postupů je nutné mýdlo nejprve vetřít do kůže tak, že budeme třít dlaněmi o sebe mimo proud vody. Následně protřeme prsty o sebe s dlaněmi spojenými k sobě, podobně jako lidé, kteří se modlí. Poté je potřeba provést ten stejný postup na hřbetu ruky, položit jednu na druhou, umýt hřbet včetně prstů a poté ruce prohodit. Pořadí těchto kroků lze otočit, jak nám ukazuje video.

V dalším kroku je potřeba zbavit se špíny na bříškách prstů. Ruce spojíme v dlani tak, že prsty nasměřujeme do dlaní, a pořádně promydlíme. Při těchto činnostech důkladně promydlíme dlaně, hřbet ruky i prsty, většinou až na palec. Proto mu budeme věnovat zvláštní pozornost a promydlíme ho sevřenou dlaní.

Nesmíme zapomenout ani na nehty. Třeme krouživým pohybem namydlené sevřené špičky prstů v dlani druhé ruky a naopak. Tím dokončíme mycí proces a ruce můžeme opláchnout.

Nyní přichází na řadu sušení. K tomu jsou nejlepší jednorázové papírové ručníky. Zbaví ruce zbytkových bakterií lépe, než vysoušeče, a zároveň nezanechají nové bakterie, jako tomu je v případě tkaných ručníků na vícero použití.

Poté už zbývá jen použitým papírovým ručníkem zavřít kohoutek s vodou a máme hotovo. V případě lékařů se tento postup opakuje ještě jednou, avšak s dezinfekcí místo mýdla.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky