Generace Y se bojí intimního života. Mohou za to sociální sítě?

Mladí lidé ze skupiny takzvaných mileniálů odkládají svůj sexuální život – jeden z osmi mileniálů je ve 26 letech stále pannou nebo panicem. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu University College London v rámci projektu The Next Step, který sleduje život 16 tisíc lidí narozených v letech 1989–90 od jejich 14 let. V předchozích generacích byl přitom kolem 26. roku věku sexuálně nedotčen jen jeden člověk z dvaceti. Mezi hlavní důvody patří dle vědců fakt, že generace mileniálů vyrůstala v prostředí přesyceném sexualitou, strach z intimity i tlak ze strany sociálních sítí.

Ilustrační fotografie
reklama

Výsledky nově zveřejněného výzkumu tak podporují i závěry starší národní studie z roku 2013, kterou rovněž provedla University College London a podle níž si mileniálové užívají méně sexu než lidé v jejich věku před deseti lety: pro muže z generace mileniálů je to 4,9krát měsíčně a pro ženy 4,8krát oproti 6,2krát pro předchozí generaci mužů a 6,3krát pro předchozí generaci žen.

„Generace mileniálů vyrostla v hypersexuálním prostředí. Zejména na sociálních sítí na ně dennodenně útočí prezentace krásných těl vždy připravených k milostným hrátkám, o sexu se všude zcela běžně a otevřeně mluví a pornografie je velice snadno dostupná, navíc v hojné míře,“ vysvětluje Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz, který se zabývá zdravou sexualitou mladistvých. Zejména mezi mladými muži pak převládá strach, že nezvládnou naplnit očekávání obecně vnímaných standardů současného sexuálního života. „Mezi oběma pohlavími navíc narůstá strach z intimity, čemuž se dá předejít tím, že mladí lidé se nebudou bát experimentovat s vlastní sexualitou a poznávat vlastní tělo,“ dodal Durčák.

Strach ze závazků a intimity nahrává virtuálním vztahům

Experti se též domnívají, že k odkládání sexuálního života u mileniálů přispívá i se sociálními sítěmi spojovaný FOMO syndrom (z anglického „fear of missing out“, tedy „strach z toho, že něco propásneme“), který mladé lidi nutí být neustále online. Mezi dalšími faktory je pak zmiňován i tlak společnosti na mladé lidi studovat a vzdělávat se a také to, že mileniálové často mají problémy přijmout kritiku či se přizpůsobit názorům nebo potřebám druhých. Podle odborníků mladí lidé z generace mileniálů totiž často vyrůstali jako hýčkané děti, jejichž nároky měly vždy přednost. Partnerský vztah je pro ně v tomto ohledu náročný, protože neumějí ustupovat a hledat kompromisy.

„Strach ze závazků spojený se zmíněným strachem z intimního vztahu pak vede k tomu, že čím dál více mladých lidí utíká od reálných sexuálních a citových prožitků a nahrazuje je vztahy virtuálními. Místo občasného nezávazného sexu si tudíž mileniálové častěji dopřávají jen flirtování po telefonu či chatu nebo sexting, přičemž vůbec nepočítají s tím, že by svého virtuálního ‚partnera‘ někdy reálně poznali,“ dodává Adam Durčák.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky