Zahrada jako z budoucnosti. Jak ji vybavit, aby vás poslechla na slovo?

Na terase a zahradě trávíme od jara do podzimu spoustu času. Rádi zde jíme, pracujeme i odpočíváme. A protože se zde chceme cítit jako doma, proniká i do okolí domu řada technologických trendů.

Ilustrační fotografie
reklama

Ať už se jedná o pohon budoucnosti, ovládání chytré domácnosti či přehrávání oblíbené hudby, fotek a filmů, vše má již dnes na moderní zahradě své místo.

Aku pohon

Akumulátorový pohon je stále populárnější. Využívá jej nejen světově proslulá Tesla či výsuvné projekční plochy, ale své místo si našel také v péči o zahradu a v dílnách. Výkonem dokáže konkurovat tradičním pohonům, a navíc je tichý a ekologický.

Lze říci, že aku pohon je trendem budoucnosti. Na zahradách však již dnes můžeme vidět akumulátorové sekačky, robotické sekačky na aku pohon i mnohé další vybavení, které lze navíc často kombinovat díky akumulátorové kompatibilitě. „Mezi výhody moderních aku zahradních strojů patří, že na rozdíl od těch motorových nemusíte řešit náročnou údržbu spalovacího motoru a můžete je provozovat bez hluku a kouře – tedy kdykoli – a nerušíte tak své blízké ani sousedy,“ informuje Petr Tichý, specialista technické podpory ze společnosti HECHT.

Trend centralizace. Vše pod kontrolou z jednoho místa

Rozvoj chytré domácnosti spěje k centralizovanému ovládání, které zvládne kontrolovat i zahradu – od zabezpečení, zavlažování, topení, osvětlení, stahování žaluzií až po hudbu.

Pokud chcete ovládat všechny tyto funkce pohodlně a z jednoho místa, pak to lze pomocí iPadu a dokovací stanice. Ta totiž může kombinovat elegantní dobíjecí stanici s ovládáním většiny funkcí v domácnosti – to vše zcela jednoduše stiskem tlačítka na skleněném rámu.

Hlasové ovládání. Brzy vše poslechne na slovo

K řízení funkcí chytré domácnosti se vedle integrovaných dotykových zařízení stále více prosazují hlasoví asistenti. „Digitální hlasový asistent je samostatné hardwarové zařízení, které využívá hlasové rozhraní pro řadu spotřebitelských služeb,“ říká Ondřej Žatečka z firmy Audiopro. „Podle mnoha předpovědí čeká právě tento segment vybavení domácnosti v nejbližších letech největší rozmach.“

A ani zahrada se tomuto trendu nevyhne. I zde tak budeme reálně moci ovládat například již zmíněné zavlažování, vyhřívání bazénu, bezpečnostní systém či stahování plátna při zahradním promítání pomocí pokynů hlasové asistence.

Venkovní reproduktory

Pro ty, kteří žijí hudbou nebo chtějí venku sledovat třeba filmy, je důležitou součástí zahrady soustava reproduktorů. Například firma Origin Acoustics vyrobila reproduktory do venkovního prostředí. Nejen, že jsou vyrobené tak, aby odolaly celoročně i tvrdším povětrnostním podmínkám, ale podobně jako další výrobky této americké firmy dokonale splynou s okolím. Jsou velmi dobře slyšet a nehyzdí interiér ani exteriér nevzhlednými kabely nebo hranatými bednami.

Reproduktory jsou navrženy tak, aby je bylo možné nainstalovat prakticky kdekoliv. Vhodné jsou pro montáž na venkovní zdi, pod krovy, na sloupy, různé architektonické prvky, nebo dokonce pro volné umístění na venkovním nábytku. Jiné typy reproduktorů zase dokonale zmizí v záhonu, případně se skrývají ve schránkách, které vypadají jako zahradní svítidla. Pro opravdu plný zvuk je možné doplnit je o subwoofery, které se doslova ztratí v krajině. Dokonalé pokrytí venkovního prostoru pomůže zajistit zesilovač speciálně navržený pro ozvučení otevřených prostor.

Kino na zahradě

Koho by nelákalo udělat si na zahradě při teplých večerech soukromou projekci? Dnes to není již žádný nedostupný sen. Například projekční plochy společnosti Screen Innovations Solo jsou svou flexibilitou ideální pro použití v interiéru i exteriéru. Jejich zásadní výhodou je elegantně rychlá instalace na libovolném místě. Díky jednoduchým a nenápadným úchytům umístíte plochu právě tam, kde potřebujete – na zeď, okno, terasu nebo třeba na karavan. Rozvinete a během chvíle sledujete svůj oblíbený film, pořad nebo fotografie. A když skončíte, celé plátno se elegantně svine do 7 cm vysoké kazety.

Je téměř jisté, že se máme na co těšit a již dnes si můžeme pořídit vybavení, které naši zahradu posune blíže budoucnosti.

Témata: Zahrady | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky