Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahrada v květnu: Co všechno musíme udělat?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Jaro a zahrada, to znamená spoustu povinností. Nezapomněli jste na něco? Zahrada v květnu je krásná, ale také přináší nejvíce starostí.

Každý měsíc potřebuje zahrada něco jiného. Seznam těch nejdůležitějších prací na květen vám nabízíme:

I v květnu ještě sázíme cibuloviny kvetoucí v létě. 

Počátkem měsíce vysazujeme rajčata, papriky a okurky do fóliovníku.

V jeho druhé polovině, když pomine nebezpečí mrazíků, vysazujeme do volné půdy rajčata, papriky, okurky, cukety, patisony, případně melouny a celer.

Přeroubováváme ovocné stromy. Půdu kolem stromů okopáváme a zbavujeme plevele. Keře kvetoucí v zimě a časně zjara teď prořežeme, uschlé květenství odstřihneme a výhony zkrátíme o jednu třetinu. Na živé ploty vezmeme poprvé plotové nůžky. Přihnojíme a nemulčujeme vysazené růže. Vysazujeme růže z kontejnerů.

Zakládáme trávníky výsevem i drnováním. Počátkem měsíce vysadíme letní hlíznaté a cibulnaté rostliny. Osazujeme nádoby, truhlíky a závěsné koše. Letničky a citlivé rostliny v nádobách otužujeme a od poloviny měsíce necháme venku nastálo. Kypříme a odplevelujeme trvalkové záhony.

Témata:  Zahrady jaro

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy