Lidé potřebují vitamin B12. Máte ho dostatek i vy?

Většina z nás se soustředí především na makro složení naší stravy – hlídáme si sacharidy, tuky, bílkoviny. Zapomínáme však na důležité minerály a vitaminy, které se podílejí na fyziologické funkci buněk v našem těle. Jedním z opomíjených, ale potřebných vitaminů je B12, s jehož nedostatkem se setkávají především ti, kteří nekonzumují žádné živočišné výrobky. Ovšem máte ho i vy dostatek?

Ilustrační fotografie
reklama

Otázka potřeby vitaminu B12 (kobalaminu) se začala častěji diskutovat s rozšířením veganství jako životního stylu a také v souvislosti se složením stravy u pacientů v seniorském věku. Nejčastější příčinou nedostatku tohoto vitaminu je totiž příliš jednostranná strava. Rizikoví jsou pacienti s nedostatečným příjmem potravy, autoimunitními a onkologickými onemocněními, ale také ženy dlouhodobě užívající kontraceptiva nebo hormonální substituční terapii a ti, kdo užívají metformin nebo antacida. Navíc se problém často týká také seniorů se změněnou střevní mikroflórou a alkoholiků.

„O deficitu vitaminu B12 mluvíme při koncentraci v séru menší než 148 pikomol/L (200 nanogramů/L). Chronický nedostatek tohoto vitaminu se přitom projevuje až za několik let. Tělo je kryto příjmem vitaminu B12 jeho uvolňováním z jater. Vitamin B12 můžeme v přirozené stravě přijímat především z masa, vajec a mléčných výrobků. I když je běžný denní příjem zhruba 2,4 mikrogramu vitaminu B12, trávicí ústrojí ho do organismu zpracuje zhruba jen 50–60 %. U pacientů, kteří trpí onemocněním spojeným s nedostatkem vitaminu B12, se musí vitamin aplikovat intramuskulárně,“ říká prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc., a dodává: „Pro jeho preventivní doplňování bychom se měli zaměřit především na pestrou stravu, případně na doplňky stravy ve formě podjazykových (sublingválních) tablet.“

V případě zájmu o doplňky stravy, které obsahují vitamin B12, je vhodné jejich užívání zkonzultovat s lékařem. Ten nám stejně tak může poskytnout i možnost využití injekční aplikace vitaminu. „Následky předávkování vitaminem B12 jsou stejně závažné jako jeho deficit. Předávkování je nebezpečné zejména u pacientů s onemocněním jater, ledvin a s některými nádorovými onemocněními,“ doplňuje profesor Šimánek.

Na čem se vitamin B12 podílí a proč bychom se na něj měli zaměřit?

Vitamin B12 je nezbytný pro tvorbu červených krvinek a jejich správnou funkci, stejně tak se podílí na syntéze DNA a ATP. Neobejde se bez něj ale ani náš nervový systém. Dostatečný přísun vitaminu B12 nám pomůže zlepšit koncentraci i paměť, ale také snížit riziko vzniku srdečních chorob, na nichž se však podílejí také další faktory, mezi nimi třeba složení stravy. Případný nedostatek vitaminu B12 se projevuje zejména chudokrevností, zhoršením paměti, ale i horší svalovou koordinací nebo třasem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky