Sečete (ne)ochotně sekačkou trávu? Pozor, tohle všechno se může stát

Práce se sekačkou se na první pohled jeví jako jednoduchá záležitost, ale opak může být pravdou. Zejména kvůli špatnému zacházení či zanedbané údržbě sekačky jste pak nuceni vyhledat servis a zároveň často zkracujete její životnost. Nejčastější chyby při práci se sekačkou odhaluje Petr Tichý, servisní specialista.

zahradní sekačka
reklama

Zanedbáváte průběžnou údržbu

Neměníte olej, nečistíte filtr a sekačku po sekání důkladně neočistíte. To jsou základní faktory, se kterými brzy narazíte na problém. „Olej je třeba měnit ideálně podle návodu, nejméně pak alespoň jednou za sezónu. Životnost oleje není neomezená, mimo jiné například váže vlhkost, a tak se časem snižuje jeho viskozita, tím dochází ke zvýšenému tření a opotřebení některých mechanických částí sekačky. Vzhledem k vysoké prašnosti, ve které sekačka pracuje, je potřeba kontrolovat a čistit také vzduchový filtr. Celá sekačka pak po skončení každého sečení zaslouží řádně očistit, zejména se zaměřte na spodní část a na nože, kde se v případě usazenin nevytváří dostatečný podtlak, a práce je pak mnohem namáhavější,“ říká servisní specialista Petr Tichý.

Špatně sekačku skladujete

Nemáte dostatek místa v garáži nebo zahradním domku a sekačku jste nuceni pokládat na bok nebo ji jinak naklánět? V případě, že máte benzínovou sekačku, zaděláváte si na problém. „Benzínovou sekačku je nutné, vzhledem k provozním kapalinám, skladovat výhradně ve vodorovné pozici. U elektrické sekačky tento problém odpadá, lze ji skladovat i svisle. V případě omezených skladovacích prostor doporučuji zvolit sekačku, která umožňuje snadné složení rukojetí do skladovací polohy,“ doporučuje Petr Tichý.

Neopatrně manipulujete s kabely

Výhody elektrických sekaček jsou nesporné. Především díky nižší váze, snadnější manipulaci i údržbě jsou elektrické sekačky velmi populární. Představují ale také jeden zásadní problém: během sekání je nutné dávat pozor na elektrický kabel. „V případě přeseknutí kabelu pravděpodobně vypadne jistič, a obsluze by se nemělo nic stát, avšak s jistotou se na to spoléhat nedá. Jinak následná oprava sekačky pak může být finančně náročná. Pokud to situace dovoluje, je vhodné mít k sekání větších ploch asistenta, který bude kabel hlídat. Případně se raději poohlédněte po nové sekačce s aku pohonem, kde zůstávají výhody sekačky elektrické a není nutné hlídat kabely a práce s ní je jednodušší,“ radí Petr Tichý.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky