5 rad, jak šetřit na provozu smartphonu

Chytré mobilní telefony jsou dnes už nepostradatelnou součástí života. Jsou ideálním prostředkem pro rychlé získávání informací, komunikaci s rodinou a přáteli nebo evidenci osobních dat. Pro někoho je telefon základním pracovním nástrojem. Nové technologie se pro nás staly v některých směrech nenahraditelné – proto je například neočekávaná výměna mobilu, krádež nebo jeho zničení zásadním problémem. Je proto výhodné předcházet těmto případům, neboť jejich následky často stojí nemalé peníze.

Ilustrační fotografie
reklama

1. Mobil jako v bavlnce

Samozřejmostí, jak ubránit vaši peněženku před zbytečnými výdaji, je používání co nejvyšší ochrany vašeho mobilního telefonu. Jednou z nejčastějších příčin poškození je rozbití způsobené pádem. Prasklému displeji, mechanickému poničení i kosmetickým vadám snadno předejdete používáním ochranného pouzdra a folií aplikovanou přímo na obrazovku telefonu. Riziko defektu LCD displeje také sníží speciální tvrzené sklo, které dnes v internetových obchodech pořídíte za pakatel v řádech desítek korun. Případná oprava rozbitého displeje by vás ale mohla vyjít na několik tisíc, to už se opravdu vyplatí investovat do prevence.

2. Výrobní vada? Krádež? Jděte na jistotu

Pro tu nejvyšší možnou ochranu a jistotu, že se nestane černou dírou na peníze, je využití prodloužených záruk či pojištění náhodného poškození a odcizení. „Spotřebitel se může spolehnout, že má nárok na opravu porouchaného telefonu nebo výměnu za nový přístroj stejných parametrů i po uplynutí standardní záruky,“ vysvětluje Tomáš Trnka, ředitel Zárukomatu.cz, prvního českého zákaznického portálu, který umožňuje online zřízení nadstandardních prodloužených záruk a pojištění pro širokou škálu výrobků a dodává: „Na rozdíl od prodloužené záruky kryje pojištění náhodného poškození a odcizení i většinu poškození telefonu, které si zákazník způsobil vlastní vinou. Uhradí škodu vzniklou pádem, vniknutím kapaliny do elektronických částí, nebo když telefon mechanicky poškodí třeba děti či domácí mazlíčci. Spotřebitel má nárok na odškodnění dokonce i při krádeži telefonu.“

3. Problematická součástka - baterie

Životnost chytrého telefonu jde ruku v ruce se životností baterie. Určitě jste už slyšeli o tom, že se přebíjením zkracuje životnost baterie. Současně vám ale z peněženky utíkají peníze i za energii, která do přístroje proudí. Je potvrzeno, že nabíjením již plné baterie spotřebujete až 1 watt za den. Správným řešením je tedy hlídat průběh nabíjení a v momentě úplného nabití mobil i s nabíječkou vypojit ze zásuvky. Zamezíte tak i zbytečnému přehřívání zařízení. Baterie je jedna z mála součástek telefonů, za které výrobci při rychlému opotřebení nechtějí příliš ručit, proto zde na vašem důsledném používání dost záleží.

4. Neplaťte tarif, který plně nevyužíváte

Trh mobilních operátorů přináší velký počet nabídek neomezených tarifů, které se tváří výhodně a proto lákají velké množství zákazníků. Předtím než takovou smlouvu uzavřete, si opravdu ověřte, že tarif plně využijete. Zkuste si ověřit vaše skutečně provolané minuty a poslané SMS, zda byste při volbě neomezeného tarifu a jeho vyšší ceny, zbytečně nepřepláceli. Je možné, že si nakonec vystačíte s nižším počtem volných minut a SMS a snížíte i celkovou cenu. Pro tyto účely také existují na internetu srovnávací portály, které vám tuto práci usnadní, a vyberou ten ideální tarif podle vašich preferencí.

5. Držte spotřebu mobilních dat na uzdě

„Žroutem“ peněz může být i nerozvážné používání mobilních dat. Pokud patříte mezi ty, kteří měsíc co měsíc dokupují datové balíčky, zhodnoťte důvod tak velké spotřeby. Pomocí správce aplikací si ověřte, které aplikace „vysosají“ nejvíce dat. Posuďte jejich důležitost, a buď aplikaci odinstalujte, nebo se poohlédněte po nějaké vhodnější variantě. Zároveň aplikacím zakažte automatické aktualizace ve chvíli, kdy nejste na Wi-Fi. Nebude tak docházet k samovolnému instalování novinky a nabírání stále většího objemu. Zohlednit byste měli také, jak často se díváte na streamovaná videa a hudbu na internetu. Pokud se bez nich neumíte obejít, zvolte pro jejich sledování alespoň nižší kvalitu, tak budete ke spotřebě dat šetrnější. V neposlední řadě, vždy pokud je to možné, využívejte k surfování veřejné sítě Wi-Fi. Chytré aplikace vám na základě polohy samy zjistí, zda se v okolí nějaká volná síť vyskytuje.

Témata: mobily | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky