Zničil vám krtek zahrádku? Vyžeňte ho ze zahrady jednou provždy

Začíná teplé počasí a k aktivitě se probudili i krtci. Zničili vám také zahrádku? Přečtěte si rady, jak ho vyhnat. Mějte ovšem na paměti, že byste ho neměli zabít, protože je zákonem chráněný.

Zahrada, ilustrační fotografie
reklama

Když se pustíte do boje s krtkem, měli byste mít především na paměti, že je to zákonem chráněný živočich. Neměli byste ho proto zabít, ale pouze ze své zahrady či pozemku vyhnat.

Boj s tímto černým zvířetem, které zná každé malé dítě z kresleného seriálu Zdeňka Milera, ovšem není jednoduchý, krtek je totiž nezdolný. Na internetu se množí celá řada tipů, jak ho ze zahrady vyhnat, přečtěte si ty údajně nejúčinnější.

1. Prevence

Nejlepší by bylo, kdyby se u vás nevítaný host v černém kožíšku vůbec neobjevil, dbejte proto na prevenci. Podle zahrádkářů je dobré pravidelně kosit trávu. Proti krtkům údajně platí i neustále ničení chodeb, protože černá zvířátka mají ráda svůj klid. Někteří zahrádkáři se pak chlubí tím, že jim proti krtkům pomáhají kočky.

2. Způsoby vypuzení

Pokud se nechcete pouštět do příliš drastického vyhánění krtka, vyzkoušejte některé z humánních řešení. Pomůžou vám rostliny, nejenže mohou krtka vyhnat, ale můžete si tím i zkrášlit svoji zahrádku. Afrikány, laskavce, pryšce, řepčíky nebo česnek údajně krtka a další nepřátele vaší zahrady zaženou.

Pomáhá prý i to, když mu do nory nasadíte olomoucké syrečky nebo citrónovou kůru.

Kromě rostlin můžete použít i speciální elektrické odpuzovače na krtky. Ty vydávají zvuk, který neslyšíte, ale pro krtka je velmi nepříjemný a on se raději z vaší zahrady odstěhuje. Někteří zahrádkáři ovšem upozorňují na to, že po čase si na toto zařízení krtek zvykne a na zahrádku se vrátí. Na internetu se dokonce objevuje i rada, že pomáhá vložit do krtčího úkrytu dámský vibrátor na baterky.

Jste-li kutil či kutilka můžete si vyrobit i domácí odpuzovač. Do krtince zabodnete tenkou železnou tyč, nasadíte na ni plastovou láhev, kterou nařežete tak, aby vznikl jakýsi větrník. Jeho zvuk prý krtky také vypuzuje. Podle některých zahrádkářů pak úplně stačí dětský větrník, který koupíte v hračkárně.

Pokud nejste tolik zruční, údajně stačí zahrabat do krtčího tunelu ze dvou třetin láhev od piva, tak aby byla nakloněná směrem, odkud vane vítr. Tím opět bude vydávat pro krtky nepříjemný zvuk.

Plastové větrníky nebo skleněné lahve byste pak měli po zahradě rozmístit rovnoměrně, aby byly co nejúčinnější.

Mnoho zahrádkářů se ovšem shoduje, že vůbec nejlepší je krtka lapit do pasti. Krtka je zkrátka třeba chytit. Pastí se prodávají různé druhy, stačí je umístit do chodbičky a krtek by se do ní měl chytit.

Pro vypuzení krtka můžete použít i daleko drastičtější metody. Podle rad zkušených zahrádkářů byste nejdříve měli zničit (zadupat) všechny jeho hromádky. Na ty které si obnoví, se pak zaměřte a naklaďte tam gelovou návnadu. Tu naklaďte přímo do děr. Ale měli byste je dobře zahrabat, abyste kromě vypuzení krtka neotrávili například vaší kočku nebo psa, případně aby si s gelovou pastí nehrálo vaše dítě. Gelovou návnadu byste do krtkovy nory měli určitě klást v gumových rukavicích, krtek má citlivý čich a pokud ucítí člověčí pach raději se návnadě vyhne.

Další údajně účinné řešení, jak se nepřítele v černém kožíšku zbavit je, že použijete takzvanou vykuřovací patronu. Po zapálení a následném vyhoření patrony začne díky půdní vlhkosti uvolňovat jedovatý plyn. Neměla by způsobit škodu na zahradních plodinách a po její aplikaci není potřeba žádná další aplikace. Vykuřovací patronu i gelovou návnadu koupíte v obchodech pro zahrádkáře.

Témata: Zahrady | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky