Co se stane, když dítě spolkne baterii?

Každý rok řeší lékaři po celém světě tisíce případů, kdy dítě spolkne baterii. Taková situace vyžaduje velmi rychlý zásah, protože malý pacient může i zemřít. Spolknutí ale není jediným nebezpečím, které dětem vzhledem k bateriím hrozí. Seznamte se i s dalšími případy, kdy je kontakt dítěte s baterií rizikový.

Ilustrační fotografie
reklama

Baterie může poleptat jícen a žaludek

Elektronické hračky, interaktivní hry, autíčka na dálkové ovládání, mluvící plyšáci, ale také nástěnné hodiny, kalkulačka, mobilní telefon či kuchyňské spotřebiče. Baterií v běžné domácnosti nalezneme desítky. Představují přitom vážné riziko poškození zdraví dítěte, které může skončit fatálně. Nejčastějším a nejvážnějším případem jsou spolknuté baterie.

Děti nejčastěji polykají baterie o velikosti knoflíku nebo mince. Ty mohou v těle napáchat nezvratné škody. Kontaktem se slinami a vodou se totiž vytvoří elektrický výboj, který poškodí žaludek a jícen. „Baterie obsahují nebezpečné látky, jako je například jedovaté lithium nebo hydroxid draselný a sodný, který popálí nebo poleptá tkáně a orgány. Je proto důležité akumulátory všeho druhu uchovávat mimo dosah dětí,“ varuje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz. Ploché baterie se navíc mohou přilepit k jícnu, případně vážně poškodit zbytek trávicího traktu.

V případě, že dítě baterii spolkne, je třeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. A přestože se podle odborníků až 85 % baterií dostane z těla ven do 72 hodin samovolně, nelze na to spoléhat.

Vyteklé baterie ohrožují zdraví alkáliemi

Rodiče rovněž často řeší, jak nebezpečné je například olíznutí baterie. Dodnes je v některých domácnostech běžnou praxí, že dospělí zkouší funkčnost a nabití baterie právě kontaktem špičky jazyka s jedním koncem baterie. Zpravidla se vám nic nestane, pokud baterie není pod vysokým napětím, špinavá, rezavá nebo vyteklá – v takovém stavu naopak může být vysoce toxická. Když tedy baterii olízne dítě, raději zbystřete. Ačkoliv se to nemusí na první pohled zdát, baterie může být poškozená a mohou se z ní uvolňovat jedovaté alkálie. Není ale třeba hned panikařit, pokud se zdravotní stav dítěte nikterak nezmění. Pro jistotu však žádné baterie nenechávejte volně ležet v místech, kde by se k nim děti mohly dostat. „Vyteklé baterie odvezte rovnou do sběrného dvora nebo je vhoďte do kontejneru, který je určený speciálně pro elektroodpad a staré či poškozené baterie. Do směsného odpadu nepatří, protože se jedná o nebezpečný druh odpadu, jenž může kontaminovat životní prostředí,“ radí Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz, který nabízí široký sortiment spotřebních baterií a akumulátorů do mobilních přístrojů.

Baterie v hračkách by měly procházet pravidelnou kontrolou

Baterie ovšem neohrožují zdraví dítěte vždy jen v přímém kontaktu. Nebezpečí mohou představovat i dětské hračky, jež baterie obsahují. Některé děti jsou již v útlém věku zručné a snadno mohou dostat baterii z hračky ven. Vždy se tedy ujistěte, že je kryt baterií dostatečně upevněn. Akumulátor se může poškodit i nešetrným zacházením s hračkou, třeba je-li vystavena extrémním podmínkám, jako jsou například vysoké teploty. V takovém případě mohou baterie v hračce dokonce explodovat. Nikdy tyto hračky tedy nenechávejte kupříkladu v blízkosti radiátoru. Rodiče by měli dále pravidelně kontrolovat, jestli baterie v hračce není vyteklá či jinak mechanicky poškozená. Vyplatí se rovněž sledovat Českou obchodní inspekci, která čas od času upozorňuje na nebezpečné hračky na trhu.

Pozor na levné čínské baterie

Nebezpečím mohou být i extrémně levné elektronické hračky. Jejich cenu totiž ovlivňují baterie, které nemají s originálními kusy nic společného. Nejčastěji se jedná o padělané baterie z čínského dovozu. Ty jsou vyrobené z nekvalitních materiálů a neprošly dostatečným bezpečnostním testováním. U takových baterií pak hrozí riziko přehřívání, vznícení a exploze. Někdy do hračky správně nezapadají a nejsou dobře zabezpečené proti kontaktu s dítětem. Výrazně nižší je i mechanická kvalita baterie, jež velmi rychle vyteče nebo se jinak poškodí.

Témata: baterie | děti | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky