Náš imunitní systém je velmi inteligentní. Proč ale nestačí na alergeny?

Až 40 % Evropanů trpí pylovou alergií, jejíž sezóna právě nastala. Kýchající, slzící a smrkající lidi tak v tomto období potkáme téměř na každém kroku. Náš imunitní systém funguje jako dobře vybavená armáda, přesto boj s alergií běžně prohrává. Proč na alergeny naše obranyschopnost nestačí, přestože je jinak velmi inteligentní? A jak alergii přelstít? To se dozvíte v následujícím článku.

Ilustrační fotografie
reklama

Obranyschopnost musí být chytrá i silná

Představte si imunitní systém jako obranný štít, který reaguje na každou látku, s níž se lidský organismus setká. Každé jednotlivé těleso identifikuje a vyhodnotí jeho potenciální nebezpečí. Pakliže je látka tělu vlastní, neškodná a žádné riziko nehrozí, je všechno v pořádku. Pokud však látku vnímá jako zdraví ohrožující, aktivuje obranu, do těla ji nevpustí a nakonec ji zlikviduje. „Důležitou roli hraje síla imunity, která určuje míru schopnosti se cizorodým tělesům bránit. To znamená, že nedostatečná imunita způsobuje na pomyslném obranném štítu trhliny a škodliviny mohou snáze proniknout do organismu,“ přibližuje celostní lékař Bohumil Ždichynec.

Imunitní systém je tvořený dvěma druhy obrany. Vrozenou imunitu člověk přijímá při narození od matky, je považována za základní ochranu a tvoří ji bílé krvinky i některé orgány, jako je brzlík, játra, slinivka, štítná žláza, žaludek, kůže, sliznice či lymfatický systém. Získaná obranyschopnost vzniká teprve při styku s cizorodými látkami. Ty v organismu vyvolávají určitou reakci, díky čemuž si je tělo zapamatuje a při dalším kontaktu s nimi se dokáže účinněji bránit. Na tomto principu funguje například očkování.

Imunitu si oslabujeme i vlastními chybami

Proč tedy náš imunitní systém nepřiměřeně reaguje na tak neškodné látky, jako jsou alergeny? „Je to jednoduché. I tak dokonalý systém, jako je obranyschopnost, se totiž může zmýlit. Při styku s alergenem jej špatně vyhodnotí, začne laicky řečeno panikařit a nasadí co největší obranu. To však nadělá více škody než užitku, protože vlastně neexistují žádné reálné škodliviny, které by měl zlikvidovat,” vysvětluje lékař.

Podle něj hraje roli též to, je-li imunitní systém oslabený. V takovém případě se totiž brání s větší intenzitou, ovšem marně. Proto se alergie přirozeně objevují v dětství a později ve stáří, kdy je obranyschopnost obecně slabší. V dospělém věku pak alergie vznikají u těch lidí, kteří si imunitu oslabují, ač nechtěně, vlastními silami. Může za to nevyvážený jídelníček, málo pohybu, pobyt v uzavřených prostorách, stres, málo odpočinku, různá onemocnění, špinavé životní prostředí a další typické součásti dnešního života.

Základem je dostatečná výbava a údržba

Co tedy dělat, abychom imunitnímu systému navrátili harmonii a on se dokázal alergenům správně bránit? V první řadě je potřeba ho dobře vybavit. Je to stejné jako v armádě. Jedině armáda dostatečně zásobená zbraněmi, vozy, vojáky a dalšími vojenskými náležitostmi se může efektivně bránit. „V případě imunity k obraně slouží mikronutrienty, což jsou vitamíny, minerály a stopové prvky, které tělo přirozeně potřebuje. Pro zdravé fungování celého organismu včetně imunitního systému jsou naprosto klíčové. Získáme je z kvalitních potravin nebo doplňků stravy,“ uvádí lékař Bohumil Ždichynec. Správné množství požadovaných mikronutrientů lze získat například z přírodního preparátu Immun44. Jedná se o doplněk stravy od společnosti Vegall Pharma, jenž je nabízen formou kapslí či sirupu a je tak vhodný pro děti i dospělé.

Dalším nezbytným faktorem jsou nenasycené mastné kyseliny, které si lze představit jako odolné a elastické oblečení vojáků, jež je efektivně chrání. To platí i pro imunitní buňky. Čím jsou pružnější a odolnější proti poškození, tím lépe fungují. Tyto kyseliny najdeme v rostlinných olejích získaných například z lněného semínka, ořechů či sóji.

V armádě je v neposlední řadě důležitá pravidelná údržba strojů a zbraní. Jedině tak budou dlouhodobě funkční. V rámci obranyschopnosti organismu se o tuto údržbu starají základní minerály, které tělo pravidelně čistí a zbavují ho metabolických škodlivin. Tyto minerály najdeme třeba v listové zelenině a bramborách.

Témata: alergeny | lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky