Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zkontrolujte zjara své auto. Nemáte prošlou autolékárničku?

autolékárničky
autolékárničky
Foto: Hartmann-Rico

Zdá se, že zima už své letošní angažmá definitivně ukončila, a tak by motoristé měli pomalu pomýšlet na jarní servis svého vozu. Kromě přezutí zimních pneumatik za letní a důkladné očisty je potřeba zkontrolovat i výbavu auta. Její součástí je také často opomíjená autolékárnička. Co do ní patří a jak vybrat tu správnou? Stabilní kvalitu najdete u HARTMANNu.

„Autolékárničku mnoho z nás považuje za samozřejmost, ne všichni už ale vědí, co vše má být její součástí a jakou má například expirační dobu,“ říká Luděk Ogoun, brand manažer společnosti HARTMANN – RICO. „Tisíce řidičů vozí ve svém autě prošlou autolékárničku, a riskují tak nejen život, ale i pokutu od silniční kontroly. Zapomnětlivým nebo nedbalým řidičům můžou policisti vyměřit až dva tisíce korun. Lékárnička HARTMANN obsahuje vše potřebné a máte s ní jistotu, že vás nezradí,“ dodává. Kvalita lékárniček na českém trhu se ale značně liší a vybrat správnou není jednoduché. Na co se tedy při jejím výběru zaměřit?

Obal nejen prodává

První, čeho si na lékárničce všimneme, je obal. Protože při první pomoci jde ale často o minuty, není ani tak důležitý jeho design, jako spíš bezproblémové otevírání a zavírání. „Autolékárnička je opatřena praktickým zipem uprostřed, díky kterému máte vše po ruce jedním pohybem. Uvnitř jsou všechny položky zabalené do igelitu, přehledně poskládané a označené,“ doplňuje Ogoun. Na každé z nich je zároveň uvedeno expirační datum – právě na jeho kontrolu je dobré se při kontrole zaměřit.

Obsah lékárničky upravuje vyhláška

Samotný obsah autolékárniček je standardizovaný a zahrnuje následující položky:

chirurgické rukavice, isotermickou folii, plastovou roušku, hotový obvaz s jedním polštářkem, dva hotové obvazy se dvěma polštářky, náplasti s polštářky, náplast v cívce – nejlépe taková, která dobře drží na kůži, trojcípý šátek z netkaného textilu, škrtící pryžové obinadlo – nejlépe smotané, nikoli skládané, zahnuté nůžky se zaoblenými rohy – nejlépe takové, které dokážou rozstříhnout běžný oděv nebo bezpečnostní pás.

I zde je potřeba dbát na co nejvyšší kvalitu, kterou ale vyhláška nijak nespecifikuje. Často lékárničky obsahují levný zdravotnický materiál na hranici použitelnosti. Ideální je, pokud je výrobce lékárničky zároveň i výrobcem zdravotnických materiálů.

Témata:  auta autolékárničky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy