Pomáhá, nebo škodí káva při hubnutí? Deset mýtů spojených s nadváhou

Nadbytečné kilogramy trápí téměř každého druhého Čecha. Přinášíme vám deset mýtů spojených s nadváhou.

Ilustrační fotografie
reklama

1. Nějaké to kilo navíc neškodí

Myslíte? Nadbytečná kila kladou na organismus nároky, na které tělo odpovídá „po svém“: zvyšuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, snižuje citlivost buněk na inzulín, a „rozhodí“ látkovou výměnu. Všechny tyto změny přispívají ke vzniku cukrovky, hypertenze a ischemické choroby srdeční.

Četné studie prokázaly souvislost mezi obezitou a výskytem určitých druhů nádorů, onemocněním žlučníku, hormonálními poruchami i komplikacemi v těhotenství. Když k tomu přičtete psychické potíže, snížené sebevědomí a problémy s hledáním partnera, a dokonce i zaměstnání, které nadváha přináší, pak jistě připustíte, že kila navíc nejsou tak neškodná ...

2. Geny se stejně nedají ovlivnit

Výzkumy jednoznačně ukazují, že více než kilogramy se dědí rozložení tuku. Dítě, které má jednoho rodiče obézního, se stane obézním asi ve 40 % případů, v rodině s oběma obézními rodiči má předpoklad téměř 70 %, že bude trpět nadváhou. Na vzniku obezity se však podílí řada dalších, někdy mnohem významnějších faktorů, které genům mohou, ale nemusejí „nahrávat“. Především životní styl a pohybová aktivita. Takže s nadváhou lze i úspěšně bojovat.

3. Když hubnout, tak hladovkou!

Nejíte, ale pořád vám připadá, že spíš nabíráte? Při hladovění nebo podstatném omezení přísunu stravy se organismus chová úsporně, a zbaví se nejdříve svalové hmoty a vody. Prudce klesne inzulin, a v důsledku absence jeho působení v ledvinách začne tělo ztrácet vodu „ve velkém“. Po ukončení hladovky, či návratu k obvyklému stravování se voda zase rychle v organismu zadrží. I když „zhubnete“, ztracené kilogramy se rychle vrátí zpět, a často i nějaké navíc. Takzvaný „jojo efekt“ je totiž škodolibý zrádce!

4. Tekutiny jen přidávají na váze

Denně ztratíte dýcháním asi 0,3 litru vody, močí a stolicí dalších 1,5 litru, a zhruba půl litru se odpaří kůží. Tyto ztráty je nutné nahrazovat. Měli byste vypít dva až tři litry tekutin, a při zvýšené tělesné zátěži nebo teplotě i více, a to v malých dávkách v průběhu celého dne, aby nedošlo k dehydrataci. A při redukci hmotnosti jste k ní mnohem náchylnější. Když tělo vysílá signál, že potřebuje doplnit tekutiny, můžete to vnímat jako pocit hladu – ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Dostatečné zavodňování organismu je tou nejlepší prevencí zbytečného zadržování tuků, potažmo vody v organismu.

5. Pitím 100 % džusů se hubne

Stoprocentní džusy v sobě skrývají velké množství energie, minimum vitamínů, a neobsahují žádnou vlákninu, a rozhodně nejsou vhodné k redukci váhy. Mnohem lepší varianta je jíst jeden – dva kousky ovoce na den. Ani slazené limonády a kolové nápoje odborníci nedoporučují, neboť mají - až na výjimky - vysoký obsah cukru.

6. Při hubnutí se nesmí pít káva

Naopak. Podle výživové poradkyně MUDr. Václavy Kunové je pití kávy při hubnutí na místě: „Pomáhá totiž kompenzovat nízký krevní tlak. Kromě toho obsahuje mnoho antioxidantů, které pomáhají při likvidaci volných radikálů v organismu. Kofein stimuluje – sice málo, ale přece – výdej energie formou tepla, mírně tedy zvýší energetický obrat,“ říká odbornice, a dodává: „Vybírejte si kvalitní kávu, na tureckou kávu z pochybných kávových směsí zapomeňte. Nezapomeňte, že káva má i odvodňující efekt, a je třeba ji pokaždé zapít velkou sklenici vody.“

7. Redukční dieta je nechutná

Není to pravda, existuje řada kuchařských knih s nízko energetickými recepty na chutná jídla, která zalahodí i oku. Ale než začnete, zhodnoťte nejprve svůj dosavadní jídelníček a zkuste najít jeho nízkokalorickou alternativu. Průzkumy ukázaly, že člověk, který vymění bílé pečivo za celozrnné by měl za rok zhubnout až o pět kilogramů! K výraznějšímu úbytku váhy přispěje omezení tuku a větší množství zeleniny a potravin s vlákninou.

Nejdůležitější je ovšem pravidelnost: jezte každé dvě až tři hodiny. Při redukční dietě je zpočátku velmi těžké zvládat nejen hlad, ale i chutě – většinou na sladké. Obvykle je to způsobeno nevyrovnanou hladinou cukru v krvi. Sladké touhy můžete zkrotit unikátním přípravkem OBESIMED FORTE, který zabraňuje prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi. Jedna kapsle před jídlem dokáže nejen zaplnit žaludek, ale zpomalit proces trávení v tenkém střevě, a tím zabránit vstřebávání cukrů.

8. Rozepsané jídelníčky – to je ono!

Není to vždycky ono. Předepsané jídelníčky mají své výhody, protože jsou sestaveny dle vyváženého poměru základních živin, ale nemusí se vám dařit je dodržovat. Někdy například nemáte při ruce potřebné suroviny, a pak vám jídlo nechutná, nebo se může stát, že vás dieta zanedlouho omrzí, a budete se těšit na konec měsíce, abyste se mohli vrátit ke starým jídelním návykům.

„Je dobré mí jídelníček sestavený dle poměru živin, ale ne podle přesné receptury. Klient, který si sestavuje jídelníček sám, bývá dlouhodobě úspěšnější,“ vysvětluje výživová poradkyně Mgr. Iva Belasová, členka České obezitologické společnosti, která se více než dvacet let věnuje obézním klientům.

9. Cvičení stejně nepomáhá

Pokud snižujete váhu pouze úpravou jídelníčku, ztrácíte 75% tukové a 25% svalové hmoty. Jestliže přidáte i pohyb, úbytek svalové tkáně bude minimální (do 5%). Pohyb přispívá ke snížení chuti k jídlu a hladiny krevních tuků. Abyste odbourali tělesný tuk, měla by pohybová aktivita dodávat tkáním dostatek kyslíku, aby nedošlo ke zužitkování glukózy, a spalování tuků bylo co nejefektivnější. Ideální je, hýbat se třikrát týdně hodinu, nebo každý den půl hodiny. Posílíte tím krevní oběh, srdeční činnost i dýchací systém a zlepšíte si fyzickou kondici i náladu. Najděte si takovou aktivitu, která vás bude bavit, a na kterou budete fyzicky a časově stačit – nejlepší je rychlá chůze, plavání nebo jízda na kole. Na silové sporty běhání zapomeňte: zatěžují páteř i nosné klouby. Začněte pozvolna, a zvyšujte i každodenní rutinní pohyb – prostě udělejte každý den o krok víc!

10. Žádný přípravek na hubnutí nefunguje

Existuje řada přípravků na hubnutí, které nemají prokazatelný hubnoucí efekt, přesto se na trhu objevila výjimka, která je novým světovým trendem v léčbě nadváhy a obezity – „bobtnající vláknina“ OBESIMED FORTE. Nekomerční preparát neslibuje zázraky, ale při tom spolehlivě funguje: „Unikátní kapsle z vysoce čistých, přírodních, viskózních polysacharidů po zapití vodou pojmou více než stonásobek svého objemu. Jakmile se rozpustí, vznikne vysoce viskózní stabilní gelová matrice, která zaplní větší část žaludku. Díky tomu dosáhnete pocitu sytosti s podstatně menší porcí jídla. Budete hubnout bez hladu, stresu a kila půjdou dolů bez jo-jo efektu. Po třech měsících je možné snížit hmotnost až o deset kilogramů,“ vysvětluje Mgr. Belasová.

Témata: hubnutí | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky