Jízda na kole je pro muže velmi nebezpečná, varují vědci

Britská studie několika tisíc cyklistů zjistila, že muži, kteří pravidelně jezdí na kole, mají šestkrát větší pravděpodobnost, že onemocní rakovinou prostaty.

Ilustrační fotografie
reklama

K dramatickým závěrům dospěl výzkumný tým vědců při londýnské univerzitě, kteří zkoumali, jaké má dopady na zdraví ježdění na kole u 5 200 cyklistů.

Zjistili, že u mužů kolem padesátky, kteří trávili na kole více než devět hodin týdně, hrozí šestkrát větší pravděpodobnost, že jim bude diagnostikována rakovina prostaty.

Naopak nenašli žádnou spojitost mezi cyklistikou a neplodností či problémy s erekcí, o které se vždy šuškalo. Sport byl už spojen s rizikem rakoviny varlat, ostatně jí onemocněl i legendární cyklista Lance Armstrong. Spojitost s rakovinou prostaty odhalila až tato studie.

Tým uvedl, že ji studoval u 2000 cyklistů nad padesát let. Vědci nevylučují, že rakovinu způsobil pravidelný zvýšený tlak na prostatu. "Mluvíme ale o velmi aktivních cyklistech, kteří tráví na kole více než devět hodin týdně, ne o lidech, kteří na něm jezdí do práce," upozorňuje autor studie, doktor Mark Hamer.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky