Úklid ničí ženám zdraví? Vědci zjistili znepokojivou věc

Studie vědců z Univerzity v Bergenu zjistila, že uklízení ničí zdraví stejně, jako 20 cigaret denně. Podle nich se ale problém se týká pouze žen. Proč na muže neúčinkuje?

Ilustrační fotografie
reklama

Vědci zkoumali plíce 6 235 žen a mužů. Zajímali se, jakým způsobem lidé uklízí, jaké používají prostředky a jak s nimi zacházejí. Zjistili, že ženy, které pravidelně uklízejí, mají mnohem nižší kapacitu plic.

Podle odborníků nehraje roli, jestli ženy uklízejí denně nebo jednou za dva týdny. Jejich kapacita plic je stejně snížená, jako kdyby po dobu několika desítek let kouřily 20 cigaret denně.

Experti tvrdí, že za to mohou právě čistící prostředky, které negativně působí na jejich zdraví. Konkrétně dráždivé látky, které po vdechnutí zasáhnou dýchací ústrojí, bez ohledu na to, jestli se jedná o tekuté přípravky nebo spreje.

Co však vědce zarazilo je fakt, že u mužů podobný problém nezaznamenali. Vykládají si to tím, že mužské plíce jsou více odolné vůči poškození, a stejně tak snáší lépe i tabákový kouř.

Odborníci proto varují před zvýšeným výskytem astmatu u žen, které doma pravidelně uklízejí. Tvrdí, že na většinu nečistot stačí obyčejná prachovka nebo utěrky z mikrovláken a teplá voda.

Témata: Úklid | věda | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky