Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Student VUT vytvořil náramek, který může zachraňovat životy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Svätopluk Blažej trpěl od dětství těžkou alergií na včelí bodnutí. Několikrát se kvůli této nemoci ocitl i v přímém ohrožení života, dokonce strávil několik měsíců v kómatu. Když se ale po této zkušenosti v nemocnici probudil, uvědomil si, že už nechce spoléhat na náhodu, jestli mu někdo přivolá pomoc a začal pracovat na náramku, který bude permanentně monitorovat dech, pulz a tělesnou teplotu a může majitele včas upozornit, že se děje něco nezvyklého.

„Náramek nošením získá data o chování lidského těla toho konkrétního člověka. Pokud nastane nějaká změna, a nemusí to být přímo zástava srdce, tak náramek pozná, že se děje něco nezvyklého a může přivolat pomoc,“ vysvětlil zakladatel projektu Life Saving Bracelet (Život zachraňující náramek) Svätopluk Blažej, který studuje na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií VUT. Na softwarovém i hardwarovém řešení pak spolupracuje s absolventem Fakulty informačních technologií VUT Michalem Rišou.

Náramek v reálném čase zaznamenává i lokaci, tudíž v případě náhlé zdravotní komplikace může sám přivolat dotyčnému pomoc a určit jeho přesnou polohu. Zařízení také nabízí vzdálený přístup k datům, se kterými může pracovat například ošetřující lékař nebo příbuzní dotyčného. „Momentálně máme hotový prototyp a deset kusů náramků ve výrobě. Ty budou následně nosit a testovat senioři v domově důchodců. Máme už navázanou spolupráci s Cardio Analytics, jejichž software budeme v náramcích používat. Ten vznikal na základě dat a spolupráce s nemocnicí v Šumperku a s Mayo Clinic,“ doplnil Blažej. Studentský nápad zaujal v úterý 13. března 2018 i mediální porotce v rámci soutěže JIC STARCUBE, kterou pro začínající podnikatele pořádá Jihomoravské inovační centrum. Blažej a Riša si nakonec odnesli ocenění od Hospodářských novin.

„Do konce tohoto roku bychom chtěli uvést náš produkt na trh. Zatím máme velmi pozitivní ohlasy, o náramek je velký zájem. Využití totiž najde nejen v případě seniorů nebo nemocných lidí, ale například i u sportovců či fyzicky náročných povolání,“ vysvětlil Blažej, který na samotném vývoji jednotlivých funkcí náramku spolupracoval s domovem pro seniory. Náramek se prakticky sám učí. Čím déle ho člověk nosí, tím přesnější bude měření a získávání dat. Každá nárazová změna životní funkce pak signalizuje, že se s tělem děje něco zvláštního a může se blížit například záchvat, třeba anafylaktický šok.

Podle tvůrců je jejich produkt unikátní výdrží baterie. Zatímco různé chytré hodinky a podobná zařízení mají větší spotřebu kvůli vysokému počtu funkcí, tento náramek bude určený pouze ke zdravotnímu monitoringu, tudíž baterie vydrží déle. Data navíc zpracovává rovněž přímo samotný náramek. Studenti mají v plánu svůj produkt prodávat v ceně okolo pěti tisíc korun. Life Saving Bracelet zvítězil nedávno také v celoevropské soutěži PlayPark, jejíž finále letos hostil Stuttgart. Právě tady se Svätopluku Blažejovi podařilo získat pro tento nápad investora.

Témata:  zdraví věda zdravotnictví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy