Od mírných až po nesnesitelné bolesti. Rakovina má mnoho tváří!

Nemocných v České republice každý rok přibývá, úmrtnost se ale snižuje. Přesto je rakovina dál jedním z největších strašáků. Pacienti s rakovinou často trpí obrovskými bolestmi, které se mohou velmi lišit případ od případu.

Ilustrační fotografie
reklama

Jak popsat typ rakovinné bolesti, kterou můžete cítit?

To jistě není jednoduchá otázka. A neexistuje na ni jednoduchá odpověď. Fyzická bolest je nepříjemná senzorická zkušenost spojená se skutečným nebo potenciálním poškozením tkání, uvádí Mezinárodní asociace pro studium bolesti. Pokud jde o pacienty s rakovinou, bolest obvykle nepatří k prvním příznakům nemoci - s výjimkou některých typů rakoviny, které se rozšířily do kosti.

Obecně se rakovinová bolest projeví ve chvíli, když se rakovina rozšíří a začne ovlivňovat nervy a orgány. Pokud k tomu dojde, může lékař nemocnému předepsat léky, které pomohou zvládnout bolesti. Chce-li ale bolesti, kterou můžeme cítit, lépe porozumět, může Vás lékař požádat, abyste nejprve začali popisovat místo, kde bolest cílíte.

Lékařsky řečeno jsou bolesti rozděleny do 3 různých typů: somatické, neuropatické a viscerální. Většina lidí slyšela jen o akutní, chronické nebo vnitřní bolesti, takže může být matoucí, když lékaři začnou sypat z rukávu nová jména pro typ bolesti, kterou někteří pacienti cítí. 

Jaký je vlastně mezi těmito bolestmi rozdíl?

Somatická bolest je výsledkem aktivity receptorů bolesti v hlubokých tkáních těla nebo na povrchu. Příkladem hluboké tkáňové bolesti by mohla být rakovina, která se rozšířila do kosti. Jde o ostrou a přesně lokalizovanou bolest. Příkladem bolesti na povrchu je bolest v místě operačního řezu. Lidé popisují tuto bolest jako ostrou a občas mají pocit pálení.

Neuropatická bolest je nejtěžší ze tří typů bolesti. Je často popisována jako pocit pálení nebo brnění. Je způsobena zraněním nervového systému. Může se objevit například u tumoru, který působí tlak na míchu nebo nervy. Chemoterapie nebo záření také mohou způsobit chemické poškození nervového systému, což vede k právě k tomuto typu bolesti.

Pojmem viscerální se označují vnitřní orgány obsažené v dutině těla, jako je hrudník, břicho a pánve. Takže viscerální bolest je pocit bolesti v jedné z těchto oblastí. Způsobuje ji činnost receptorů bolesti v těchto oblastech. Při rakovině může být aktivace receptorů bolesti způsobena nádorem, který působí na jeden nebo více orgánů nebo obecnou invazí rakoviny. Tento typ bolesti je popisován jako tupá bolest bez přesné lokalizace. I když se pacient snaží, nedokáže nalézt polohu která by mu ulevila.

Akutní bolest se týká bolesti, která je krátkodobá. její příčina je většinou snadno identifikovatelná. Akutní bolest může přijít a odcházet a může se časem zvyšovat.

Chronická bolest trvá déle než tři měsíce. Léčit těžkou chronickou bolest je často obtížné, protože je často těžké ji popsat.

Proč záleží na lokalizaci bolesti?

Pokud máte pocit jakékoliv bolesti, řekněte to lékaři. Bolest dolní části zad je  obvykle symptom rakoviny – může jí o rakovinu vaječníků nebo rakovinu tlustého střeva. Bolest v rameni  je příznakem, který může být spojen s rakovinou plic, zatímco bolest hlavy může být spojena s nádory mozku ( maligními i benigními ). Bolest žaludku je velmi nejasný příznak, protože může být příznakem mnoha nemocí - bolest žaludku může být spojena s rakovinou žaludku, rakovinou slinivky a mnoha dalšími druhy rakoviny, uvádí server Very Well, který se zabývá zdravotnickou problematikou.

Témata: Rakovina | lidé | nemoc | věda | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky