Zatracujete sádlo a dáváte přednost máslu? Naši předkové byli rozumnější

Máslo, nebo sádlo? Naši předkové o užitku sádla nepochybovali, dnes se ale přikláníme ke "zdravějším" variantám. To ale podle odborníků nutně neznamená, že děláme dobře. Sádlo totiž má pro lidské tělo řadu pozitivních přínosů.

Ilustrační fotografie
reklama

Předtím, než se trendem staly rostlinné oleje, lidé bez obav konzumovali to, co jejích předci – vepřové sádlo. Ale v dnešní době se spíše uchylují k módním alternativám jako je kokosový či avokádový olej. Dokonce existuje i olej z makadamových oříšků. Nicméně odbornice na výživu doporučuje vykašlat se na rostlinné oleje a vrátit se ke starému dobrému sádlu. Zašla dokonce tak daleko, že tvrdí, že pro nás mohlo být sádlo velmi prospěšné.

Jo Traversová z britské Dietetické asociace říká, že sádlo, přestože je vyrobeno z vepřového tuku, obsahuje takzvané „dobré" tuky známé jako mononenasycené tuky, které podle dřívějších studií pomáhají snížit „škodlivý“ cholesterol. 

A zatímco předchozí výzkum spojil nenasycené tuky s onemocněním srdce, novější práce naznačují, že konzumace zdravých nenasycených tuků by naopak mohla zdraví srdce zlepšit. Traversová dokonce říká, že by pro nás mohlo být sádlo lepší než máslo. 

„Sádlo má ve skutečnosti spoustu mononenasycených tuků, a to je pro srdce zdravý tuk," vysvětluje odbornice. „Tyto druhy tuků opravdu v naší stravě potřebujeme. A sádlo jich má mnohem víc než máslo.“

Není proto podle ní na škodu, když se sádlo v našem jídelníčku objeví. Zároveň ale vysvětluje, že ne všechny druhy sádla mohou být označovány za zdravé. Zatímco čistá sádla neobsahují žádné trans-tuky, u komerčně vyráběných sádel, která lze zakoupit v supermarketech, je dobré dívat se na etikety.

Pokud na štítku objevíte slovo ztužený tuk, měli by se mu vyhnout. Nejlepší je naopak koupit vysoce kvalitní sádlo z farmy, které je vyráběno z volně žijících prasat.

Navzdory tomu řada expertů stále radí používat „zdravější" alternativy. Odbornice na výživu Harley Street Rhiannon Lambertová pro deník The Independent doplňuje: „Říkat, že jedno jídlo je lepší než jiné, může být někdy problematické, protože někteří pak mají pocit, že by jej vůbec neměli jíst. Je důležité si uvědomit, že všechny potraviny by měly být požívány střídmě.“

„Máslo a sádlo mají vysoký obsah tuku. Nedávné studie však zjistily, že konzumace více monosaturovaných tuků nezvyšuje riziko srdečních onemocnění vůbec, zatímco některé studie ukazují, že mohou zvýšit hladinu dobrého HDL cholesterolu a snížit riziko srdečních onemocnění. Měli bychom však mít na paměti velikost našich porcí, protože jde o velmi energeticky vydatná jídla. Rozdíl mezi sádlem a máslem je, že sádlo se skládá z 50% mononenasycených tuků, zatímco máslo jich má asi 32%. To samozřejmě naznačuje, že získáte více esenciálních tuků ze sádla. Ale pokud máte rádi chleba s máslem, prostě si ho dejte,“ dodává.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky