Smrtící nástroj? Nezajištěné věci ve střešním boxu mohou mít fatální následky

Lyžařská sezóna vrcholí a lidé běžně převážejí vybavení na sjezdovku ve střešním boxu svého vozidla. Často si však neuvědomí, že pro převoz věcí v boxu platí jiná pravidla, než pro klasický zavazadlový prostor. Podle crash testu Allianz centra pro technologie (AZT) se totiž schránka na střeše může stát velmi nebezpečnou zbraní. A to i při rychlosti 50 km/h.

Ilustrační fotografie
reklama

U střešního boxu jde v první řadě o jeho správné přidělání na střechu vozidla, podle expertů Allianz pojišťovny však stojí za fatálními následky nehod i špatné zajištění věcí naložených v boxu. Většina motoristů ani netuší, které věci a jak se v něm přepravovat smí a které ne.

„Základní pravidlo zní – na střechu auta nepatří nic, co uvnitř boxu nelze bezpečně zajistit popruhy. Neměl by se tam dávat ani moc těžký náklad,“ říká metodik pojištění majetku a vozidel Allianz pojišťovny Josef Šrut.

AZT při crash testu simulovalo nejpravděpodobnější scénář nehody, který by motoristy cestou na hory mohl potkat. Box naložili typickou výbavou – nezajištěnými lyžemi, hůlkami, lyžáky a lahvemi s pitím. Celková váha 34 kg byla dokonce o 16 kg nižší, než je maximálních 50 kg doporučených výrobcem boxu. A i to při rychlosti 50 km/h stačí, aby se box stal při dopravní nehodě smrtícím nástrojem.

Témata: auta | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky