Odjíždíte na zimní dovolenou? Pět tipů, jak si ji užít naplno

Období jarních prázdnin je už v plném proudu a s aktuálním počasím ho mnoho českých rodin plánuje strávit na horách. Jak nepodcenit přípravu na zimní dovolenou, abyste si užili zimní radovánky na maximum?

Ilustrační fotografie
reklama

1. Opalovací krém i v zimě

Stejně jako na letní dovolené byste měli dbát na zvýšenou ochranu proti slunečním paprskům. Na horách je odrazem od sněhu působení slunečního záření ještě mnohokrát znásobené. Doporučujeme proto používat pleťový krém s vysokým UV filtrem, ale také s ochranou proti nepříznivým povětrnostním podmínkám. Nezapomeňte také na kvalitní brýle, lyžařské i sluneční – ty budete potřebovat za každého počasí.

2. A co vaše pojištění? Zkontrolujte cestovní i úrazové

Než vyrazíte do zahraničí, ale i na české kopce, určitě stojí za to zkontrolovat aktuálnost vašich pojistek, popřípadě se ještě připojistit. Cestovní pojištění s krytím léčebných výloh a pojištěním odpovědnosti by při výletech do zahraničí mělo být samozřejmostí. I když budete opatrní, nešťastnou náhodou se můžete vy, nebo vaše děti stát součástí karambolu, na místě je proto i úrazové pojištění. Cestovní pojištění pokryje náklady na léčbu v zahraničí, náklady po návratu domů (rehabilitace, pomůcky, ušlý příjem) vám pokryje právě úrazové pojištění. Nezapomeňte ani na děti, právě zimní prázdniny totiž patří z hlediska dětských úrazů mezi nejrizikovější, podle průzkumu pojišťovny MetLife má nějaký lyžařský úraz za sebou už více než desetina dětí. Mezi nejčastější úrazy dle statistik MetLife patří zlomeniny horních a dolních končetin, poranění kloubů, úrazy hlavy a vyražené zuby.

3. Vybavení na zimní sporty potřebuje pravidelný servis

Pokud máte vlastní lyže a naposledy jste na nich stáli před rokem, svěřte je před odjezdem na hory do rukou odborníků. Nejen že vám kvalitně nabrousí hrany a opraví skluznici tak, aby byla jízda co nejpohodlnější a vybavení vydrželo v provozuschopném stavu co nejdéle, ale seřídí vám i vázání. I když to vypadá jednoduše, při seřizování jde opravdu o každý milimetr, kdy profesionál bere v potaz kromě tělesné hmotnosti i například vaši lyžařskou zdatnost nebo délku holeně. Tak zajistí, že se vázání opravdu „vypne“, kdy má, a předejdete tak zbytečným možným zraněním.

4. Jiná země, jiná pravidla

Především pokud jedete do zahraničí, ověřte si místní vyhlášky týkající se bezpečnosti na lyžích. V některých zemích je již nošení lyžařské helmy povinné nejen pro děti, ale i pro dospělé. Předepsaná helma se někdy vztahuje i na jiné zimní sporty, jako například na sáňkování. Nejen že tak zamezíte možnému úrazu, ale i případné pokutě nebo zklamání v podobě vykázání z areálu. Ani v zemích, kde helma není zákonnou povinností, byste na ni však neměli zapomínat – vy ani vaše děti. Již mnohokrát bylo dokázáno, že helma dokáže doslova zachránit život.

5. Zvažte alternativy pro špatné počasí

I na horách může pršet nebo padnout hustá mlha, při které by bylo lyžování doslova o život. Může se stát, že také budete příliš unavení a nebude se vám chtít strávit další den na lyžařských sjezdovkách. Proto je dobré mít připravených i několik záložních variant jako výlety po okolí nebo návštěvu wellness, nezapomeňte si proto na dovolenou přibalit i plavky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky