Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neumíte si život bez steaku představit? Co se stane s vaším tělem, pokud budete jíst jen maso?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Stále více lidí se rozhoduje vyřadit z jídelníčku maso, nebo jeho konzumaci alespoň omezit. Vegetariánů a veganů stále přibývá, ať už pro tento krok rozhodnou podniknout z etický nebo zdravotních důvodů. Patříte také, mezi ty, kteří si do nového roku dali předsevzetí, že konzumaci masa omezí? Nebo jste takoví masožravci, že si život bez steaku neumíte představit? A víte, co by vám udělalo, kdybyste jedli jen stravu složenou z masa?

Co se vlastně stane s lidským tělem, pokud se rozhodnete stát se opakem vegetariána a budete přijímat stravu tvořenou výhradně masem? Vaše tělo by z takové diety bylo hodně v šoku – takže to radši nezkoušejte. A to ani v případě, že opravdu nesnášíte květák nebo brokolici.

Video skupiny AsapSCIENCE ukazuje, co by vás čekalo, kdybyste se rozhodli konzumovat jen a jen maso. Za prvé, pojídání jen a pouze mrtvých zvířat by znamenalo, že tělo nebude mít dostatek vlákniny, což vede k zácpě, bolesti a dalším obtížím. A to je jen jeden z nepříjemných nežádoucích účinků.

Pokud by člověk nepřijímal sacharidy, znamenalo by to také že by přišel o nejjednodušší způsob, jak získat energii. Tělo by se pak uchýlilo ke spalování tuku a rozpadu životně důležitých proteinů, což je opravdu nebezpečný vedlejší účinek „masové diety“.

Navíc by došlo k otravě z bílkovin Takový stav zahrnuje příznaky jako žaludeční nevolnost, průjem a potenciálně i smrt – kterou by vyvolal nárůst močoviny, která vzniká po přeměně bílkovin na glukózu v játrech. 

Maso z králíka je obzvlášť nebezpečné. Je tak málo tučné, že by se vaše tělo uchýlilo ke spalování vlastního tuku. Krátkodobě by to samozřejmě nevadilo, možná by to byla i dobrá dieta na zredukování váhy. Problémy by se ale dostavily při dlouhodobé konzumaci. Dokonce bylo zdokumentováno, že můžete jíst hodně masa z králíka a neustále hubnout.

Pokud by to nestačilo, další potenciální vrah je nedostatek vitamínu C, protože lidé si ho nemohou sami vyrábět - na rozdíl od většiny ostatních živočichů. Nedostatek vitamínu C může způsobit kurděje. Nemoc se projevuje především krvácením z dásní, pod kůži, do svalů, do nehtových lůžek, vnitřních orgánů, sníženou odolností proti nemocem a poruchou krvetvorby. Jedním ze způsobů, jak se tomu vyhnout, by bylo jíst syrové maso, protože vaření ničí vitamin C. To by ale zase mohlo vést k nepříjemným bakteriálním chorobám.

Přesto například Inuité v Kanadě se stravovali téměř výlučně jen masem a přesto přežili. Jak to dokázali? Jedli vnitřnosti jako játra, která obsahují vitamíny D a A, a mastné ryby obsahující omega-3 mastné kyseliny. Také se u nich vyvinula větší játra. Navíc byli schopni vylučovat větší objem moči, aby se zbavili více močoviny. A pak také jedli hodně syrového masa. 

Témata:  lidé Maso

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy