Šokující zjištění. K čemu používáme mobil za volantem?

Telefonovat za volantem sice smíme, držet při tom „hovorové zařízení v ruce či jiným způsobem“ ale už ne. A na to, že bychom při řízení třeba fotili selfie, umisťovali je na sociální sítě a ještě přidávali vtipné komentáře, zákonodárci už vůbec nepomysleli.

Ilustrační fotografie
reklama

Současný zákon o silničním provozu také platí už od roku 2006. O rok dříve, kdy byl přijat, vládla trhu památná Nokia 1110, které se po celém světě prodalo rekordních 250 milionů. Ona ani podobné telefony jiné „svody“, než volání za jízdy bez hands free, ani nenabízely.

Možná i proto, tedy s vědomím beztrestnosti, odpovědělo v průzkumu, který nechal zpracovat projekt Poúrazová péče, 55 % dotázaných, že svůj mobilní telefon při řízení auta používá i k něčemu jinému, než k telefonování.

Selfie za volantem

Jako navigaci jej využívá 93 % těch, kdo za jízdy nejen telefonují. Dalších 49 % řidičů si z mobilu pouští hudbu, 31 % odpovídá formou SMS na zmeškané hovory, 27 % fotí okolí. A výjimkou není ani surfování na internetu nebo vyřizováni e-mailů. Tyto aktivity za volantem přiznalo v průzkumu shodně 18 % dotázaných.

„Někteří také přiznali, že za jízdy fotí selfie,“ říká garant projektu, paralympijský medailista a čerstvý mistr světa v plavání Jan Povýšil. Upřesňuje, že takových odpovědí bylo sedm procent. Pokud nejsou dotyční s výsledkem spokojeni, 24 % z nich focení i několikrát opakuje.

Do telefonu si takovou zdařilou fotku uloží 64 % dotázaných z této skupiny. Dalších šest procent je ale nedočkavějších a okamžitě, tedy ještě za jízdy, ji vystaví na sociální sítě. „Někteří ji předtím ještě upraví filtrem, aby výsledek skutečně odpovídal jejich představám,“ dodává Povýšil s tím, že jsou to naštěstí jen tři procenta této části vzorku českých motoristů.

SMS píše za jízdy každý pátý řidič

I další údaje z průzkumu stojí za povšimnutí. Textové zprávy – ať už tradičně jako SMS, nebo pomocí jiných mobilních aplikací – píše za jízdy 22 % všech dotázaných. Jedno nebo dvě slova obvykle zvládne vyťukat 46 % respondentů. Na několik vět si ale troufá 23 % řidičů, 31 % stíhá napsat „kolik potřebují“.

Používání mobilních aplikací jednoznačně považuje za nebezpečné 50 % řidičů, 23 % odpovědělo na tuto otázku „spíše ano“.

Co považují čeští motoristé za nejvíce nebezpečné

1) Prohlížení internetových stránek 69 %
2) Focení nebo natáčení videa 66 %
3) Psaní zpráv 57 %
4) Vytahování telefonu ze zavazadla (tašky/kabelky apod.) 41 %
5) Vyhledávání a vybírání hudby v aplikaci 39 %

Zdroj: průzkum projektu Poúrazová péče

Témata: mobily | auta | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky