Opuštěné chaty lákají v zimě zloděje. Jak se před nimi bránit?

Policejní statistiky ukazují dlouhodobý trend klesající kriminality v Česku. Výjimkou nejsou ani vloupání do chat, kterých oproti loňsku ubylo o třináct procent. V zimním období, kdy jsou rekreační objekty dlouhé týdny opuštěné, je však aktivita zlodějů dlouhodobě největší. V následujících tipech prozradíme, jak se proti nim bránit, a předejít tak při návratu na chatu nepříjemnému překvapení.

Ilustrační fotografie
reklama

Trend poklesu trestné činnosti se podle nejnovějších statistik Policie ČR nevyhýbá ani vloupání do chat. V letošním roce se jich od ledna do října událo 1437, oproti stejnému období za loňský rok se tak jedná o zhruba třináctiprocentní pokles. Jsou to však právě současné zimní měsíce, kdy opuštěné chaty lákají potenciální zloděje nejvíce. „Vzhledem k tomu, že v zimním období dochází k přesídlování lidí zpět do měst, vnímáme, že v těchto měsících chaty lákají zloděje více, než je tomu po zbytek roku,“ uvedla vrchní komisařka policejního prezidia Ivana Nguyenová. Způsobů, jak takové nebezpečí eliminovat, existuje hned několik.

Okna zajistí bezpečnostní fólie, mříže i stínicí technika

Za obecně nejslabší místo každé chaty lze považovat okna. Často je lze překonat i s menším úsilím – například pouhým hozením kamene. „V tomto ohledu doporučujeme především mechanické zabezpečení. Možností mohou být například mříže nebo bezpečnostní folie,“ uvedla Ivana Nguyenová. Zatímco první způsob ochrany může pro potenciálního zloděje představovat nepřekonatelnou překážku, bezpečnostní folie vstup nezvané osoby do chaty spíše zpomalí.

Další variantou z hlediska zabezpečení pak může být využití stínicí techniky. „Předokenní rolety kromě poskytování maximálního zastínění fungují i jako bezpečnostní prvek. Speciální pružiny zabraňují nežádoucímu mechanickému zdvihnutí a drží lamely v jedné rovině. Na rozdíl od mříží navíc plní designovou funkci, jejich vzhled je totiž možné díky nepřebernému množství variant sladit s jakýmkoliv prvkem stavby,“ řekl Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se na tuzemském trhu specializuje na produkci stínicí techniky a garážových vrat.

Pomoci může úklid či změny v okolí

Pro značné množství Čechů nástup zimního období znamená, že chatu před tuhými mrazy důkladně zazimují a její další návštěvu naplánují až s příchodem jara. Právě tato skutečnost představuje pro potenciální zloděje ideální příležitost. Odborníci proto doporučují, aby lidé na chatu čas od času zavítali i během zimy a mohli svojí aktivitou vystrašit lupiče, který objekt dlouhodobě sleduje. „Důležité je, aby majitelé navštěvovali objekty v nepravidelných intervalech, odklízeli listí a sníh. Zkrátka aby nebylo zřejmé, že chatu dlouhou dobu nikdo nenavštívil. Policisté v rámci své preventivní činnosti chatové oblasti sice kontrolují, i tak ale apelujeme na majitele, aby své chaty dostatečně zabezpečili a občas je kontrolovali z vlastní iniciativy,“ doplnila vrchní komisařka policejního prezidia.

Není přitom nutné, aby se každý chatař musel o svůj objekt starat například každý týden. Pomoci v tomto ohledu může například domluva se sousedem, se kterým se může člověk v odhrnování sněhu či listí střídat. Soused si pak zároveň může všímat změn v okolí a majitele chaty případně kontaktovat.

Často podceňovaná garáž

Podceňovat by se neměly ani hlavní vstupy do objektu. U vchodových dveří se tedy podobně jako u klasického domu či bytu vyplatí investovat do kvalitního zabezpečení, jež udává šestistupňová bezpečnostní třída. V případě chaty však rozhodně není nutné volit třídu nejvyšší, bohatě postačí třetí, popřípadě čtvrtý stupeň bezpečnosti. Oba typy dveří jsou v tomto případě vyrobeny z materiálů odolných proti proražení a používají řadu mechanických prvků, jakými jsou početné zámkové body či trny proti vytržení.

Podle odborníků je ovšem nutné při dlouhodobém opuštění objektu myslet na všechny vstupy. „Zatímco u hlavního vchodu se bezpečnostní dveře stávají určitým standardem, vstup do garáže lidé často podceňují. Tato část domu se tak díky tomu může stát z hlediska bezpečnosti nejslabším prvkem celé stavby. Řešením je v tomto případě pořízení kvalitních vrat, jejichž převodovka dovede zabránit nechtěnému zvednutí. U vrat lze zároveň kombinovat mechanické zarážky s různými elektrickými prvky,“ nastínil bezpečnost garáže Lubomír Valenta.

Bezpečnostní služba na dálku

Jedním z důvodů, proč jsou zločinci rok od roku více odrazováni od vloupání se do nemovitostí, je též vzrůstající obliba zabezpečovacích systémů. Podle Nguyenové se dobře osvědčilo napojení objektu na pult centralizované ochrany v daném regionu. Náročnější variantou je pak vybavení chaty komplexním zabezpečovacím systémem, který v případě vniknutí nezvaných osob do objektu nejen spustí alarm, ale rovněž dá okamžitě telefonicky vědět majiteli, že se do objektu snaží dostat nezvaná osoba. Velkou výhodou je i napojení na bezpečnostní agenturu, jež na místo činu dorazí zpravidla za několik minut.

Zatímco u starších bezpečnostních systémů využívali zloději toho, že je stačilo odstřihnout od zdroje elektrické energie, současné modely poškození či odpojení od elektrické sítě majiteli nahlásí. Samy přitom disponují vlastním zdrojem napájení. Díky použití moderních technologií je možné mít přehled o dění i ve vzdáleném objektu, například pomocí chytrého telefonu. Lze z něj ovládat nejen zabezpečovací systém, ale třeba i stínění. Právě pohyb se žaluziemi na dálku může u potenciálního zloděje vyvolat dojem, že v chatě někdo je, a včas ho od vloupání odradit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky