České chipsy jsou dražší a nezdravější než ty německé. Chutnají alespoň lépe?

Sledování sportovních přenosů ani společenské oslavy se většinou neobejdou bez brambůrků; každý Čech jich průměrně spořádá 1,2 kg za rok. Časopis dTest nechal v laboratoři otestovat celkem 19 balení solených chipsů, přičemž dva vzorky tvořily brambůrky značky Lay´s - jedny z českého trhu, druhé z německého. Cílem testu bylo především zjistit míru škodlivého akrylamidu, který může při smažení brambor vznikat.

Ilustrační fotografie
reklama

Časopis dTest testoval výrobky spolu s partnerskou spotřebitelskou organizací ve Švédsku, takže vedle české a německé verze získal srovnání i s Lay´s, které se prodávají ve Skandinávii. „Všechny tři výrobky jsme podrobili stejným analýzám a stejnému hodnocení. V rozporu s častým přesvědčením spotřebitelů můžeme směle prohlásit, že české solené chipsy Lay´s vyšly z tohoto klání celkově nejlépe hlavně díky své chuti,“ shrnuje výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Špatnou zprávou je, že ze všech tří vzorků Lay´s měly ty české nejvíc akrylamidu, avšak jeho obsah byl pod stávající i budoucí směrnou hodnotou.“ Chipsy Lay´s z německého regálu měly 211 mikrogramů, švédské chipsy 235 a jejich český sourozenec 521 mikrogramů akrylamidu na 1 kg výrobku. Podrobnější výsledky testů dvojí kvality výrobků jsou zdarma dostupné na webu www.dvojikvalita.cz.

Akrylamid je pro člověka jedovatý, protože má hned několik typů toxických účinků. Od dubna příštího roku začne platit evropské nařízení, které pro chipsy určuje směrnou hodnotu maximálně 750 mikrogramů akrylamidu na kilogram výrobku. Přestože nejde o legislativní limit, nové nařízení výrobcům ukládá úpravu výrobních procesů tak, aby jejich výrobky doporučenou hranici nepřekračovaly.

Škála zjištěných množství této škodlivé látky byla v testovaných chipsech opravdu pestrá. Nejnižší naměřená hodnota byla 131 µg/kg (Chio Definitely Salted Chips), nejvyšší pak skoro desetinásobná – 1210 µg/kg (Petr Hobža Strážnické brambůrky).

I kdyby byly chipsy sebezdravěji připravené, stále jde hlavně o tučnou a slanou potravinu bez dalších výživných látek. S průměrnou roční konzumací chipsů spolyká každý obyvatel Česka zároveň i zhruba čtyři deci oleje na smažení. To u rafinovaných olejů s mnohdy vysokým obsahem prozánětlivých omega-6 nenasycených mastných kyselin zahřátých na vysokou teplotu není žádoucí. Nejmastnějšími chipsy v testu byly Bohemia Solené, které výrobce podle údajů smažil ve slunečnicovém oleji a podle měření ho v nich i 40 % zůstalo.

Testování výrobků na škodlivé transmastné kyseliny prohřešky u žádného z testovaných výrobků neodhalilo.

Nadmíra soli v potravě zvyšuje krevní tlak a způsobuje zdravotní problémy, proto Světová zdravotnická organizace doporučuje konzumovat maximálně 5 gramů soli denně. Nejlépe co do podílu soli vyšly chipsy Walkers Ready Salted vyráběné ve Velké Británii – jsou relativně málo slané a při spořádání jednoporcového balení spotřebitel nevyčerpá doporučený denní příjem soli. „Tyto chipsy se díky nízkému obsahu akrylamidu a velmi dobrému senzorickému hodnocení staly také celkovými vítězi testu. Naopak nejslanějším výrobkem byly Chio Definitely Salted, u kterých jsme zjistili dokonce o 23 % více soli, než uváděl obal,“ komentuje Hana Hoffmannová.

Jak svými smysly poznáte ideální brambůrek? Na skusu by měl správný chips křehce křupnout, jeho konzistence by měla být jemná a přiměřeně mastná. Co se týká chuti a vůně, o ní se dříve platná vyhláška zmiňovala jako o příjemné, přírodní, po bramborách a tuku, výrazné a slanější, ale bez cizích pachů a příchutí. Lupínek by podle ní měl být z tenkého plátku brambory, s vyrovnanou barvou dožluta či dozlatova. Ojediněle nahnědlé okraje jsou ještě v pořádku. Dnes požadavky na senzorické vlastnosti legislativa nespecifikuje.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky