Obliba chytrých drog stoupá. Působí jako prevence civilizačních chorob

V roce 2015 dosáhl objem světového trhu s tzv. nootropickými přípravky částky 1,3 miliardy dolarů, do roku 2024 by měl stoupnout na celkem šest miliard dolarů. Rostoucí trend konzumace nootropik se týká i České republiky. Specifickou kategorií jsou tzv. přírodní nootropika.

Ilustrační fotografie
reklama

Přírodní nootropika, volně prodejné potravinové doplňky, bývají někdy ne zcela přesně označovány i jako tzv. chytré drogy. Díky kombinaci extraktů z vybraných rostlin, v přírodě se vyskytujících látek a na základě poznatků tradiční asijské nebo ajurvédské medicíny, ale i dlouholetých lékařských výzkumů, dokážou předcházet řadě civilizačních onemocnění. Ta způsobuje hektický životní styl a neustále se zvyšující nároky moderní doby.

Na začátku 21. století představují civilizační choroby na celém světě téměř polovinu všech onemocnění. V 60 % případů jsou dokonce příčinou smrti. Polovinu z nich pak mají na svědomí kardiovaskulární onemocnění, tedy nemoci srdce a cév. Mezi další typické civilizační choroby patří infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda, vysoký krevní tlak, cukrovka, Alzheimerova choroba, nádorová onemocnění, poruchy příjmu potravy a psychické potíže, zejména tedy deprese, syndrom vyhoření nebo stres.

„Většině civilizačních nemocí lze předcházet zdravým životním stylem a vyváženou stravou. To jsou ale faktory, které není v dnešní době úplně snadné dodržovat. Pomoci mohou doplňky stravy, dodávající organismu potřebné živiny a další látky, nezbytné pro správné fungování lidského těla i mysli. Přírodní nootropika dokážou pozitivně stimulovat člověka, jednak pro výkony v práci, při sportu ale i psychicky, povzbuzením mysli, navozením psychické pohody a pocitu štěstí,“ říká Simon Weissenberger, psycholog a doktorand Karlovy univerzity v Praze.

Je to díky účinkům látek jako Bacopa Monniera nebo Ashwagandha, které přírodní nootropika obsahují. Například Bacopa monniera má silné antioxidační vlastnosti, které snižují oxidační stres ve stárnoucím mozku a může přispět ke snížení amnestických účinků, Ashwagandha má zase protizánětlivé, protinádorové, antistresové a omlazující vlastnosti. Podobných prospěšných látek však obsahují mnohem více a jen díky nim mohou přírodní nootropika zlepšovat kognitivní procesy, zvyšovat fyzickou výkonnost a snižovat duševní únavu.

Přírodní nootropika pro lepší fyzickou i psychickou kondici přináší na tuzemský trh nová česká firma Mentis Lab. Přípravky od Mentis Lab využívají kromě standardizovaných extraktů z tradičních rostlin jako je zelený čaj, černý pepř nebo třezalka tečkovaná také exotické byliny, např. korálovce ježatého, vitánii snodárnou také známou pod názvem ashwaghanda nebo jihoamerickou rostlinu paulinii nápojnou, čili guaranu, která je zdrojem přírodního kofeinu. Vedle extraktů z bylin najdete v produktech Mentis Lab také další prospěšné látky jako je např. Citicoline v jeho patentované formě Cognizin. Velmi zajímavou složkou přírodních nootropik od Mentis Lab je například i krillový olej, alternativa rybího tuku, který se však na rozdíl od něj získává ekologickým a trvale udržitelným způsobem a místo výlovu je 100% dohledatelné pomocí GPS souřadnic. Efekt přírodních látek doplňují speciální aminokyseliny a lipidy. Každý přípravek působí specificky na různou škálu lidských potřeb – zvyšuje výkonost, vitalitu, psychickou pohodu a odolnost, povzbuzuje náladu, eliminuje stres, slouží k prevenci vážných onemocnění. Jednotlivé výrobky jsou nenávykové, mohou se užívat dlouhodobě a také je lze mezi sebou bez obav kombinovat.

Témata: zdraví | léky | lidé | nemoc | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky