Nové značení pohonných hmot může být matoucí. Proč neodlišuje naftu bez biosložky?

Na čerpacích stanicích se v současnosti objevuje nové evropské značení paliv. Pro běžnou naftu s obsahem biosložky maximálně 7 % je určen čtverec se symbolem B7. Pokud si ale potrpíte na naftu bez biosložky, stojan a tankovací pistoli se symbolem B0 byste hledali zbytečně. Číslovka v označení B7 totiž neudává skutečný podíl biosložky, ale znamená, že nafta může obsahovat od 0 až do 7 % biodieselu.

Ilustrační fotografie
reklama

Do konce září příštího roku musejí čerpací stanice v celé EU začít používat nové značení pohonných hmot. S novými symboly se již lze setkat na mnohých čerpacích stanicích. Nafta je značena čtvercem se symbolem B7, zatímco benzín kruhem se symbolem E5. Písmena označují typ použité biosložky, tedy ethanol u benzínu a biodiesel u nafty. Číslovky pak určují maximální podíl příslušné biosložky. Povinné přimíchávání biosložky do benzínu a nafty však automaticky neznamená, že ji bude obsahovat každý litr paliva. Předepsaný podíl se totiž vztahuje na roční objem celé produkce. „Pokud například výrobce dodává samotný biodiesel ostatním sítím, vzniká mu tím prostor prodávat naftu bez těchto příměsí,“ vysvětluje Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která firmám poskytuje tankovací karty euroShell a EuroOil. „Díky tomu náš partner, společnost ČEPRO, může ve své síti EuroOil nabízet veškerou naftu bez biosložky a současně mít povinnost ohledně produkce biodieselu splněnu,“ dodává Damir Duraković.

Nové značení pohonných hmot by ale mohlo být pro některé motoristy matoucí. Pokud totiž preferují tankování nafty bez biosložky, možná budou intuitivně hledat tankovací stojan a pistoli s označením B0. Podle vedoucí oddělení marketingu a komunikace ČEPRO Lenky Svobodové zákazníci zatím nové symboly, jež se používají v celé síti EuroOil od konce září, příliš nevnímají, ale dotazy ohledně správného označení stojanů byly zaznamenány. „Na čerpacích stanicích neevidujeme žádné reakce zákazníků, ale z dotazů na sociálních sítích je zřejmé, že část veřejnosti vnímá číslovku u symbolu nafty B7 jako skutečnou hodnotu obsahu biosložky,“ upozornila Lenka Svobodová. Číslovka v symbolu B7 však neudává skutečný objem biosložky, ale její maximální možný podíl v produktu.

Označení B0 se sice pro naftu bez biosložky v odborné praxi používá, ale u nafty, která je běžně k dostání, může podíl biosložky činit od 0 do 7 %. „Protože technická norma pro motorovou naftu EN 590 připouští až 7 % biosložky, bude na stojanu čerpací stanice vždy B7, ať už tam biosložka je, nebo není. Stejně tak bude B7 na víčku nádrže vozu,“ podotýká Ivan Indráček, předseda představenstva Unie nezávislých petrolejářů ČR. Norma zavádějící nové jednotné značení pohonných hmot nicméně nezakazuje jakékoliv další komerční názvy. „Kromě B7 tak naleznete na stojanu i stávající marketingové názvy, jako jsou Shell V-Power nebo Optimal Diesel, a prodejci tedy nic nebrání uvést vedle B7 kupříkladu informaci ‚nafta bez biosložky‘,“ uzavírá Damir Duraković.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky