Lidé si kupují stále lepší ojetiny. Co je rozhodujícím kritériem?

Za srovnatelné peníze dnes zákazník pořídí mnohem kvalitnější a lépe vybavený vůz než před deseti lety. Cenový vývoj na trhu ojetin je určován především množstvím disponibilní nabídky vozů. Ta se od devadesátých let pro zákazníky vyvíjí velmi pozitivně, což vede k mírnějšímu růstu cen ojetin v porovnání se zvyšující se životní úrovní našich občanů.

Ilustrační fotografie
reklama

Katalyzátorem je trvale rostoucí výroba aut ve středoevropském regionu. Vyplynulo to z analýzy AAA AUTO, která srovnala nabídku a cenový vývoj na trhu v České republice a na Slovensku za uplynulých 25 let.

„Cena ojetin obecně závisí na mnoha faktorech, jako jsou typ vozu, výbava, jeho věk a stav. Ovšem ceny srovnatelných aut v různých zemích se zpravidla liší. Důvodem jsou velké rozdíly v šíři nabídky ojetých aut. Na příkladu rozdělení Československa v roce 1993 je možné popsat trend rozevírání cenových nůžek mezi Českou republikou a Slovenskem,“ komentuje Karolína Topolová, generální ředitelka AAA AUTO International.

Z údajů o trhu z analytického oddělení vyplývá, že na Slovensku lidé obecně vlastní svá auta déle než v České republice. To vede k menší obměně aut mezi různými majiteli a tím pádem omezenější nabídce. „Ochota lidí prodávat auta je základním faktorem ovlivňujícím nabídku na trhu, a tedy i ceny,“ dodává Karolína Topolová. Faktem tedy je, že množství disponibilních ojetin bylo ve slovenské části federace zpravidla nižší než v Česku. To vede k situaci, kdy ceny srovnatelných nabízených vozů jsou u našich východních sousedů i dvojnásobně vyšší. Ovšem i na Slovensku nabídka ojetin trvale roste a ceny zde rovněž nerostou takovým tempem jako životní úroveň.

Rovněž je při cenových úvahách důležité zohlednit reálnou cenu určité výbavy vozu a rostoucí kupní sílu obyvatel. Zkrátka, za srovnatelné peníze v dnešní době zákazník pořídí mnohem kvalitnější a lépe vybavený vůz. Důvodem je dynamika rozvoje technologií, která je mnohem rychlejší než dynamika cen. Hodnota, kterou zákazník za své peníze dostane, díky technologickému pokroku dlouhodobě roste. Dlouhodobý cenový pokles v ČR i SR je pak znatelný v obou sledovaných kategoriích:

  • Prodejní cena v autobazaru
  • Prodejní cena aut mezi soukromými osobami

Tato situace spolu s vyššími výdělky se také projevuje na skutečnosti, že podíl útrat domácností za průmyslové výrobky obecně celou porevoluční dobu klesá. Děje se tak ve prospěch sektoru služeb, který naopak celou sledovanou dobu roste. I na trhu ojetin je jasný příklon ke službám. Zákazníci se mnohem více soustředí na poprodejní péči nebo například finanční služby. Důsledkem je příklon k velkým prodejcům, kteří takový servis standardně nabízí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky