Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet dětí s vadou řeči se razantně zvyšuje. Problémy s výslovností má polovina předškoláků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Počet dětí s vadou řeči se razantně zvyšuje. Podle údajů Asociace logopedů ve školství (ALŠ) má vadu výslovnosti téměř polovina dětí v předškolním věku. Klasická cvičení děti nebaví. Školky a školy proto při výuce používají moderní technologie, které dětem pomáhají s nápravou řeči.

Logopedická základní škola v Měcholupech u Žatce, která se zaměřujeme na vzdělávání žáků s vadami řeči a se specifickými poruchami učení, začala jako první používat logopedickou aplikaci Slovohrátky, která je první a zatím jedinou oficiální odbornou logopedickou mobilní aplikací v České republice a vznikla pod záštitou samotné asociace. Aplikaci do své výuky zařadily i další školy, například Speciální základní škola, Mateřská škola a Praktická škola v Ústí nad Labem; Mateřská škola v Krásensku a v Ruprechtově nebo Základní a mateřská škola v Podomí.

Tablet učí děti zábavnou formou

Logopedická péče vyžaduje každodenní práci s dítětem a návštěvy u odborníka. Náprava řeči je tak dlouhodobým procesem a je důležité, aby dítě nebylo přetěžováno a znechucováno hodinovými lekcemi, které dítě nakonec odradí a učení mu znechutí. Současná generace dětí žije v době digitálních technologií, a proto se s klasickými učebnicemi nudí a nemají chuť s nimi pracovat. Právě z toho důvodu byla vyvinuta mobilní logopedická aplikace, která udrží pozornost dětí a vzdělává je zábavnou formou. „Z vlastní praxe můžu říct, že tabletová aplikace je u dětí i rodičů velmi populární. Je pro ně zajímavější, interaktivní a dítě si během učení a procvičování v podstatě hraje,“ říká autorka aplikace, logopedka Speciálně pedagogického centra v Brně Helena Kolbábková.

Aplikace obsahuje 13 sešitů, každý z nich se věnuje jedné hlásce nebo skupině hlásek, rodiče si tak můžou vybrat podle konkrétního problému dítěte. Děti procvičí správnou výslovnost prostřednictvím ilustrovaných příběhů, básniček, hádanek či interaktivních dechových a artikulačních cvičení. Aplikace obsahuje výlučně ručně malovanou grafiku přizpůsobenou dětskému vnímání a je zdarma ke stažení jak pro operační systém iOS, tak Android.

Aplikaci kladně hodnotí Aleš Bednář, předseda ALŠ: Aplikace Slovohrátky se nám denně osvědčuje. Děti procvičují s chutí a na další lekce se těší, jelikož s postupným procvičováním se rozvíjí i příběh, na kterém je aplikace postavená.“

Témata:  děti školství

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy