Počet dětí s vadou řeči se razantně zvyšuje. Problémy s výslovností má polovina předškoláků

Počet dětí s vadou řeči se razantně zvyšuje. Podle údajů Asociace logopedů ve školství (ALŠ) má vadu výslovnosti téměř polovina dětí v předškolním věku. Klasická cvičení děti nebaví. Školky a školy proto při výuce používají moderní technologie, které dětem pomáhají s nápravou řeči.

Ilustrační fotografie
reklama

Logopedická základní škola v Měcholupech u Žatce, která se zaměřujeme na vzdělávání žáků s vadami řeči a se specifickými poruchami učení, začala jako první používat logopedickou aplikaci Slovohrátky, která je první a zatím jedinou oficiální odbornou logopedickou mobilní aplikací v České republice a vznikla pod záštitou samotné asociace. Aplikaci do své výuky zařadily i další školy, například Speciální základní škola, Mateřská škola a Praktická škola v Ústí nad Labem; Mateřská škola v Krásensku a v Ruprechtově nebo Základní a mateřská škola v Podomí.

Tablet učí děti zábavnou formou

Logopedická péče vyžaduje každodenní práci s dítětem a návštěvy u odborníka. Náprava řeči je tak dlouhodobým procesem a je důležité, aby dítě nebylo přetěžováno a znechucováno hodinovými lekcemi, které dítě nakonec odradí a učení mu znechutí. Současná generace dětí žije v době digitálních technologií, a proto se s klasickými učebnicemi nudí a nemají chuť s nimi pracovat. Právě z toho důvodu byla vyvinuta mobilní logopedická aplikace, která udrží pozornost dětí a vzdělává je zábavnou formou. „Z vlastní praxe můžu říct, že tabletová aplikace je u dětí i rodičů velmi populární. Je pro ně zajímavější, interaktivní a dítě si během učení a procvičování v podstatě hraje,“ říká autorka aplikace, logopedka Speciálně pedagogického centra v Brně Helena Kolbábková.

Aplikace obsahuje 13 sešitů, každý z nich se věnuje jedné hlásce nebo skupině hlásek, rodiče si tak můžou vybrat podle konkrétního problému dítěte. Děti procvičí správnou výslovnost prostřednictvím ilustrovaných příběhů, básniček, hádanek či interaktivních dechových a artikulačních cvičení. Aplikace obsahuje výlučně ručně malovanou grafiku přizpůsobenou dětskému vnímání a je zdarma ke stažení jak pro operační systém iOS, tak Android.

Aplikaci kladně hodnotí Aleš Bednář, předseda ALŠ: Aplikace Slovohrátky se nám denně osvědčuje. Děti procvičují s chutí a na další lekce se těší, jelikož s postupným procvičováním se rozvíjí i příběh, na kterém je aplikace postavená.“

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky