Co dělá lidi skutečně šťastné?

Vědci se rozhodli zjistit, co u lidí ovlivňuje pocit pohody a spokojenosti. Je to kvalitní spánek, nebo zvýšení platu? Ačkoliv si mnozí z nás na peníze zřejmě stěžují, ukázalo se, že nejsou tak důležité, jak by se mohlo zdát.

Ilustrační fotografie
reklama

Kvalitní a dobrý spánek má na pohodu lidí mnohem hlubší dopad, než výrazný nárůst mzdy. Takový závěr alespoň to vyplývá z průzkumu vědců z Oxford Economics a Národního centra pro sociální výzkum, kterého se zúčastnily tisíce Britů. Závěr je jasný - zdravé množství spánku je nejsilnějším ukazatelem spokojenosti, uvádí server The Independent.

V čele „indexu dobrých životních podmínek“ jsou ti, kteří jsou spokojeni se svým sexuálním životem, cítí se bezpečně ve své práci a byli spojeni se svým okolím, ukazuje průzkum.

Vědci také poukazují na to, že příjmy mají jen malý vliv na to, jak dobře se lidé cítí. Zjistili, že s nárůstem platu o 50 procent se zdvihne skóre dobrého zdraví o pouhých 0,5 procenta – což je zanedbatelné. Naopak kvalitní spánek toto skóre zvyšuje o 3,6 procentního bodu.

Dalo by se tedy ve zkratce říci, že pro průměrného člověka je tedy zlepšení spánku čtyřikrát lepší než zvýšení mzdy.

Ian Mulheirn, ředitel poradenského týmu společnosti Oxford Economics, k výzkumu uvedl: „Pocit pohody je době rychlých změn závislý v tom, jak žijeme naše životy. Vytvořili jsme nový kritický nástroj, který nám může pomoci vybrat to, co řídí naše pocity pohody. Ve světě, který nikdy nebyl více propojen, zůstává bohatství našich vztahů a podpůrných sítí největším determinantem toho, jak dobře si žijeme.“

Vědci se 8 250 lidí ptali na otázky o 60 různých aspektech jejich života, včetně toho, jak se chovají a cítí. Stejný panelový průzkum se bude opakovat každých šest měsíců, což umožní výzkumníkům sledovat účinky životního stylu na to, jak se Britové cítí.

Témata: lidé | věda | spánek | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky